Bildkälla: Stockfoto

Noteringsintervju: Africa Resources tror sig kunna generera intäkter inom ett kvartal, enligt vd

Noteringsintervju: Africa Resources tror sig kunna generera intäkter inom ett kvartal, enligt vd

Under torsdagsmorgonen inleds handeln med Africa Resources aktie på handelsplatsen NGM:s lista Nordic MTF.

Bolaget är en ny version av Gripen Oil & Gas som antog namnet Africa Resources efter att de via bakvägen förvärvat ett tidigare bolag med samma namn. Fokus ligger inte längre på olja och gas utan på att utvinna diamanter ur flodsystem i afrikanska Kongo. Med en specialbeställd maskin ska bolaget dammsuga sediment på flodbotten för att vaska fram diamanter som är svåra att nå för hand.

När Gripen Oil & Gas avnoterades från Aktietorget under 2016 hade bolaget planer på att åter notera aktien i publik miljö inom kort. Men processen drog ut på tiden.

- Bolaget är redo nu. Vi har fått fram vår maskin och ska nu börja jobba i vårt licensområde. Det var investerarna som ville ha aktien i en noterad miljö, men det har dragit ut lite på tiden och har varit lite utav en mognadsprocess, säger Thomas Häggkvist, vd i Africa Resources, till Finwire i samband med noteringsceremonin.

Innan bolaget noterades igen var det viktigt för vd:n att ha en specialbeställd maskin på plats, som för bolagets räkning är byggd för att pumpa upp sand och grus på botten av floden för att möjliggöra sökandet efter diamanter på djupare vatten. Maskinen når djupa flodfickor och där hoppas bolaget kunna hitta större diamanter.

- Det är som en naturlig vaskningsprocess där de större stenarna sjunker till botten, förklarar vd.

Även om diamantutvinning låter som en gnistrande affärsidé upplever Thomas Häggkvist att det är svårt att få kapital till prospekteringar. Flera bolag har försökt och misslyckats i Kongo som han beskriver som en särskilt svår plats att locka investeringar till.

- Ändå säger de att 25 procent av jordens diamantfyndigheter finns i Kongo, säger han.

Anledningen till att det varit svårt för intressenter att få kapital till att göra prospektering i regionen är flera, enligt vd:n. Finanskrisen bidrog till att försvåra finansieringen och därtill har politisk oro i landet spelat in.

- Dessutom är det intressant att de som försökt prospektera har investerat i att ta fram rapporter om området och gjort investeringar i infrastrukturen. Ingen har investerat i själva produktionen, säger han.

Bolaget uppger i memorandumet inför noteringen att det finns möjligheter att köpa fler licenser i Kongo framöver, men Thomas Häggkvist vill först utvärdera det område de redan har och påpekar att det kommer att ta ett par år.

- Men är halterna är så bra som vi tror så finns det ingen anledning att vänta, säger han.

En vision på längre sikt är också att beställa fler maskiner och även upprätta sorteringsanläggningar så att vaskningen blir maskinell istället för att manuellt stå och vaska vid strandkanten.

- Men det kräver förstås också investeringar och vi vill först visa att det finns diamanter här.

Inför inträdet på NGM tog ni in 4,7 miljoner kronor i en företrädesemission, vad ska ni använda pengarna till?

- Dels en slutbetalning på maskinen dels kapital till det löpande arbetet så att vi kommer igång. Det var också ett krav från NGM att vi skulle ha kapital för minst 12 månader framåt.

Hur länge räcker kassan tror du?

- Vi räknar med att vara igång och producera om några veckor och då ska det leda till direkta intäkter. Vi kan kanske generera intäkter inom ett kvartal.

[widget_subscribe]

Vad gäller Gripen Oil & Gas som nu ligger som ett vilande dotterbolag i koncernen ser vd:n inte att några större satsningar kommer att göras på bolaget. Utvinningen av gas inväntar en återhämtning i gaspriserna och oljeproduktionen på Gotland, som också pausats på grund av oljeprisraset för något år sedan, inväntar också bättre tider.

- Gripen är inte vårt fokus nu, fokus ligger på att hitta diamanter. Kanske kommer vi framöver att hitta en partner eller knoppa av bolaget, men just nu kommer vi inte att investera några pengar där.

Aktien handlas en timme efter börsöppning till 6,06 kronor senast betalt, vilket motsvarar en kursnedgång på drygt 30 procent från noteringskursen 9 kronor.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER