Bakgrunden till nedgången beskrivs av förvaltaren bero på höga amerikanska inflationssiffror, vilket således ledde till oro för en förlängd period med stram penningpolitik från Fed. Även ballongsituationen i USA har spätt på den geopolitiska oron mellan Kina och USA.
Kina befinner sig i ett tidigt skede av en ekonomisk återhämtning hänfört till hävda covidrestriktioner och de massiva penning- och skattestimulanser som infördes i fjol.
"De kinesiska PMI-siffrorna som publicerades första mars av National Bureau of Statistics överraskade marknaden på uppsidan, med PMI för tillverkningsindustrin på en tioårig rekordnivå", skriver förvaltaren.
Portföljbolaget Alibaba redovisade starka siffror för fjärde kvartalet. Vinsten steg 14 procent på årsbasis till följd av förbättrad lönsamhet och effektiva kostnadsbesparingar inom samtliga affärsområden.
Det sydkoreanska innehavet Samsung Electronics såg stark efterfrågan på deras telefoner i premiumsegmentet och vann marknadsandelar i Indien.
I Singapore stod bankerna i fokus under månaden. DBS räntenetto steg med 40 procent trots dämpad utlåningstillväxt om 4 procent. UOB rapporterade även de starkt med en nettovinsttillväxt på 18 procent rensat för engångskostnader för förvärv.
Indonesiens ledare har satt upp ett mål att fördubbla BNP per capita till 10 000 amerikanska dollar år 2045. Landet genomgår just nu en strukturell förändring vad gäller inhemsk utvinning av bland annat nickel och koppar och bedöms dra nytta av efterfrågan från elfordonsindustrin.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Alibaba Group, China Mobile och Tencent Holdings med portföljvikter om 6,2, 5,6 respektive 5,0 procent.
AGCM Asia Growth, % | februari, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | -6,9 |
Fond i år, förändring i procent | 3,2 |