“I princip all annan ekonomisk statistik har kommit i skuggan av Trumps olika uttalanden och hot om kommande tullar. Förhoppningar om avregleringar och skattesänkningar lyfte risksentimentet som dock avtog något i slutet av månaden när både Canada och Mexico hotades med 25% tullar”, skriver förvaltarna.
Trots de politiska utspelen fortsätter den globala ekonomin att utvecklas i god takt. I USA är arbetslösheten låg och inköpschefsindex stabilt över 50. FED avvaktade med nya räntesänkningar.
I Europa vände inköpschefsindex upp över 50, vilket välkomnades av marknaden. Inflationen i EU är dock lägre än i USA, vilket fick ECB och Riksbanken att sänka sina styrräntor med 25 punkter.
Förvaltarna framhåller att undervikten mot finans, som utvecklades starkt, påverkade relativavkastningen negativt. Däremot gynnades fonden av övervikt i industri och hälsovård, vilka utvecklades bäst.
Bästa bidragsgivare var Temenos, Sanofi och Roche, medan Grifols, STM och DSV tyngde avkastningen.
Den närmaste framtiden väntas till stor del präglas av den nya amerikanska presidentens beslut, där en strid ström av förslag och idéer redan påverkar marknaden.
Vissa initiativ tas emot positivt, medan andra skapar oro och pressar aktiekurserna. Osäkerheten gör det svårt att förutse utvecklingen, och marknaden får snarare reagera på kommande förändringar än att försöka förutspå dem.
Utanför USA finns däremot goda möjligheter till återhämtning. Kina, som är avgörande för europeisk export, visar tecken på att stabiliseras.
Samtidigt kan Europa vara på väg ur den industriella lågkonjunktur som pågått sedan 2023. Förvaltarna ser positivt på utvecklingen framöver och tror att en återhämtning kan gynna de europeiska börserna.
Fondens största innehav vid månadsskiftet var Sanofi, Roche, samt Temenos med portföljvikter om 4,09, 3,92 respektive 3,82 procent.
Aktie-Ansvar Europa, % | januari, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | 6,1 |
Index MM, förändring i procent | 6,8 |