"En av utgångpunkterna för förvaltningen i början av månaden var att kreditriskexponering generellt har blivit potentiellt mycket lönsamt på de spreadnivåer som uppstått efter att kreditspreadarna ökat markant under 2022. Fondens kreditexponering gav ett negativt bidrag både i maj och i juni, men i juli vände detta till ett positivt bidrag när kreditspreadarna visade tendens till att minska samtidigt som de bidrog påtagligt till portföljräntan", skriver förvaltaren.
Positiva bidragsgivare för fonden under månaden var bland annat exponeringen mot hybridobligationer utgivna i euro av svenska fastighetsbolag. Fondens ränteduration gav totalt sett ett positivt bidrag under juli, även exponeringen mot rörelserna i långa räntor gynnade fonden.
I den negativa vågskålen låg fondens exponering mot implicit aktievolatilitet under månaden.
"När det gäller den fundamentala risken prissätter marknaden nu att andelen betalningsinställelser globalt ska bli betydligt högre än den var som mest under Covidpandemin kopplad till nedstängningarna i Europa 2020, men inte riktigt lika hög som den blev vid Lehmankrisen. Betalningsinställelserna i samband med pandemin kulminerade på lägre nivå än väntat och föll även tillbaka snabbare än väntat tack vare den lätta finans- och penningpolitiken. Nu kommer förvisso penningpolitiken inte att vara riktigt lika lätt, men vi tror ändå inte att andelen betalningsinställelser kommer att öka lika mycket, eftersom händelseförloppet 2020 var extremt", skriver förvaltaren.
Vad gäller fondens aktivitet, har man under juli investerat i hybridobligationer (euro) av svenska fastighetsbolag liksom man gjort tidigare månader.
De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Millicom, Mekonomen och LF Bank med portföljvikter om 3,99, 3,47 respektive 3,10 procent.
Räntedurationen uppgick till 0,7 år och spreaddurationen var 3,6. Vid månadsskiftet hade fonden likvida medel på cirka 10 procent.
Aktie-Ansvar Räntestrategi, % | juni, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | 0,16 |
Fond i år, förändring i procent | -3,44 |