Vidare skriver förvaltaren att kreditexponeringen potentiellt kan ge god avkastning på de spreadnivåer som uppstått efter att de ökade under 2022 och därefter stabiliserades. Under månaden bidrog kreditpåslagen medan rörelserna i kreditspreadarna kom med ett marginellt negativt bidrag. Netto blev bidraget från kreditexponeringen positivt.
“Ett par av fastighetsbolagen i BBB-segmentet, Fabege och Castellum, var ute och gjorde lyckade obligationsemissioner i slutet av månaden vilket gjorde att obligationer utgivna av dessa bolag avslutade månaden starkt. Det var första gången sedan våren 2022 som Castellum emitterade", fortsätter förvaltaren.
Under augusti fick fonden också bidrag från de underliggande räntorna, alltså räntan exklusive kreditspreaden, som kom via den löpande portföljräntan. Fonden tappade dock marginellt på att svenska underliggande räntor steg något.
Aktie-Ansvar Räntestrategi har en kreditduration på 3,6 år och är därmed positionerad för en miljö där kreditspreadar helst är stabila, alternativt minskar. Räntedurationen låg på 0,85 år vid utgången av månaden.
"I ett litet längre perspektiv är vi positiva till kreditrisk i ljuset av de fortfarande uppdrivna kreditspreadarna som redan diskonterat en betydande uppgång i andelen betalningsinställelser. Därför har fonden en förhållandevis lång kreditduration även om det kan komma perioder med tillfälliga ökningar av kreditspreadarna”, förklarar Ljungqvist.
De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Stadshypotek, Swedbank och Tabula med portföljvikter om 9,70, 9,16 respektive 3,98 procent.
Aktie-Ansvar Räntestrategi, % | augusti, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 0,47 |
Fond i år, förändring i procent | 4,01 |