Bildkälla: Stockfoto

Aktieyra hos Nordnet i början av 2021, norska Zaptec svensk spararfavorit

Det råder rejäl aktieyra hos nätmäklaren Nordnet i inledningen av 2021 - och den är grönfärgad. Det skriver sparekonom Frida Bratt i ett blogginlägg efter att måndagen inneburit ett nytt rekord för antalet gjorda affärer i Sverige och hela Norden. Liknande rekord sattes hos Nordnet i Danmark och Norge i förra veckan.

Den aktie som dominerar mest hos svenska sparare är norska laddstationsbolaget Zaptec. Den är noterad på Merkur, motsvarigheten till First North, och har ökat med 320 procent på bara tre månader. Aktien är upp bara 40 procent den senaste veckan. Under de få handelsdagarna i inledningen av 2021 har antalet ägare i Zaptec via Nordnets plattform ökat med 76 procent.

Rusningen kommer från vågen som svept med sig ESG-bolagen, uppger Bratt.

”Den underliggande trenden hållbarhet är stark, omställningen är nödvändig, bred och ostoppbar. Den kommer inte att avta”, säger Bratt. Samtidigt efterfrågar hon att man stannar till och tänker om kring dessa bolag.

”Rusningen i de bolag som har en tydlig ESG-stämpel kräver eftertanke. Vi har sett flera fall – och det har pågått en längre tid – där värderingar stigit enormt endast som ett resultat av stora flöden, inte för att bolagens vinster väntas öka nämnvärt”, säger Bratt.

Det kan noteras att även hos Avanza har antalet aktieägare i Zaptec ökat kraftigt på sistone och är nu uppe i nära 21 000.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER