Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Asien Stilla havet – investerare vände den kinesiska marknaden ryggen

AMF Aktiefond Asien Stilla havet gick ned med 6,1 procent under årets tredje kvartal, medan fondens jämförelseindex backade med 5,3 procent.

Säkerhetsläget i Europa, nedstängningarna i Kina, den stigande inflationen samt räntehöjningar har lett till att börserna i år har gått svagt.

”Volatiliteten i aktiemarknaderna har varit fortsatt hög. Vi gjorde inga strukturella förändringar i portföljen och har fokuserat på att investera och ta övervikter i ett antal aktier som bedöms ha god avkastningspotential,” säger fondens förvaltare Henrik Oh.

Periodens främsta bidragsgivare var tågoperatörerna East Japan Railway och Central Japan Railway (+9% respektive +10%) och det japanska finansbolaget Sumitomo Mitsui Financial Group (+4%). Sämsta bidragsgivare var innehaven i det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba (–24%), HK Exchange and Clearing (–24%) och det kinesiska vindturbinsbolaget Goldwin (–33%).

Den indiska aktiemarknaden gick starkt med en uppgång på cirka 9 procent, bland annat som en följd av att investerare vänt den kinesiska börsen ryggen och i stället investerat i indiska aktier. Uppgången var bred och många bolag uppvisade en stark kursutveckling. Den kinesiska börsen har tyngts av landets nolltolerans mot covid med nedstängningar och restriktioner i flera städer, samt en svag fastighetssektor. Börsen i Kina backade med 19 procent under kvartalet.

Defensiva sektorer som dagligvaror hade den starkaste avkastningen med en uppgång på cirka 5 procent. Mer cykliska och konjunkturkänsliga sektorer som till exempel sällanköpsvaror hade den svagaste avkastningen med en nedgång på cirka 12 procent.

Den japanska tågoperatören East Japan Railway gick upp med 9 procent under perioden och Henrik Oh bedömer att aktien har mer att ge.

”Aktien har pressats ned under pandemin, men Japan har öppnat för utländska besökare sedan 11 oktober 2022. Värderingen ser attraktiv ut och bolaget har även en fastighetsportfölj vars värden inte reflekteras i dagens aktiekurs”, säger förvaltaren.

Vad gäller utsikterna för regionen bedömer Henrik Oh att det kommer att se fortsatt skakigt ut eftersom räntorna fortsätter att stiga framöver. Tillsammans med den höga inflationen får det negativa effekter på konsumtionen och den ekonomiska tillväxten bromsar in. Högst sannolikt är vinstestimaten fortsatt för höga och behöver revideras ned.

”På kort sikt däremot, under oktober, finns det en möjlighet att marknaderna studsar tillbaka eftersom september var en mycket svag börsmånad. Marknaderna i Asien Stilla havet var ned 8,9 procent i september för att stänga kvartalet på en nedgång på 5,4 procent".

Den ansträngda relationen mellan USA och Kina är också av stor betydelse, liksom utvecklingen för den kinesiska fastighetssektorn och landets policy när det gäller nolltoleransen av Covid.

De största över- och undervikterna med betydelse för portföljen finns bland enskilda innehav snarare än på lands- eller sektornivå. De största övervikterna är den japanska tågoperatören East JR, det taiwanesiska finansbolaget Chailease och det japanska finansbolaget SMFG. Större undervikter finns till exempel i det japanska teknologibolaget Tokyo Electron.

De största innehaven i slutet av perioden var det taiwanesiska teknologibolaget TSMC med 7,7 procents portföljvikt, Alibaba med 4,5 procent och det kinesiska teknologibolaget Tencent 4,2 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER