Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Asien Stilla havet – stora teknologibolag ledde uppgången

AMF Aktiefond Asien Stilla havet steg med 2,2 procent medan fondens jämförelseindex steg med 1,6 procent under andra kvartalet.

Det starka första kvartalet följdes av ännu ett kvartal med uppgångar på regionens aktiemarknader.

”Över lag gick stora teknologibolag, såsom TSMC, Tencent, Hon Hai Industry och SK Hynix väldigt starkt. Men ett fåtal stora teknologibolag hade en svag utveckling, exempelvis Tokyo Electron och Samsung Electronics”, säger fondens förvaltare Henrik Oh.

De främsta bidragsgivarna till fondens relativa avkastning var innehaven i TSMC, Mahindra, SMFG och undervikterna i Tokyo Electron och Toyota.

Fondens relativa avkastning påverkades negativt av Tongcheng Travel, East Japan Railway, Shin-Etsu Chemical, Pan Pacific International och Fast Retailing. Den japanska yenen försvagades med cirka 7 procent under kvartalet, vilket är en anledning till den svaga kursutvecklingen för flera japanska aktier mätt i kronor.

Börserna i Taiwan och Indien steg med cirka 14 respektive 9 procent. I Taiwan stod tre tunga teknikbolag för en betydande del av uppgången; TSMC, Hon Hai Precision Industry och Mediatek.

”Den indiska börsen steg till följd av ett positivt sentiment och att den sittande premiärministern Modis parti BJP segrade i valet till parlamentets underhus. Uppgången var bred och omfattade många bolag”, säger Henrik Oh.

Sydostasien med Indonesien och Filippinerna gick svagt med nedgångar på 13 respektive 12 procent.

Starkast utveckling hade samhällsnyttigheter med en uppgång på cirka 8 procent, till stor del drivet av flera indiska och kinesiska bolag. Fastigheter hade svagast utveckling med en nedgång på cirka 6 procent. Japanska fastighetsbolag väger tungt i sektorn och efter ett mycket starkt första kvartal backade de stora japanska fastighetsbolagen under andra kvartalet.

Fondens förvaltare genomförde stora köp och försäljningar under kvartalet.

”Inom förvaltarteamet har vi höjt ambitionsnivån och ökat övervikterna i de bolag vi tror har starkast utsikter. Det har resulterat i en mer koncentrerad portfölj, men vi har även lagt till några nya innehav”, säger Henrik Oh.

Större köp gjordes i Tencent, CSL, KB Financial Group, QBE Insurance och BYD. Större försäljningar genomfördes i Chailease, Yum China, Samsung SDI, LG Electronics och Coles.

”Vad gäller utsikterna i Asien Stilla havet är fokus på den geopolitiska situationen mellan USA och Kina, samt Kinas relation med Taiwan. Hur den geopolitiska oron utvecklas är svårt att bedöma men i takt med att det amerikanska valet närmar sig väntas ett högre tonläge från USA mot Kina. Kina brottas med fortsatt svag inhemsk efterfrågan och problem inom fastighetssektorn”, säger Henrik Oh.

Den japanska valutan har försvagats rejält under året och även Bank of Japan och Ministry of Finance i Japan uppges se bekymmersamt på den snabba deprecieringen. En höjning av den japanska styrräntan under andra halvåret är att vänta.

Fondens största övervikter var vid halvårsskiftet SMFG, Komatsu, Shin-Etsu Chemical, CSL och Pan Pacific International. De största undervikterna var BHP, Toyota, Tokyo Electron, Hon Hai Precision Industry och National Australia Bank.

De största innehaven per halvårsskiftet var TSMC, Tencent, SMFG, CSL och Shin-Etsu Chemical.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER