Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Global – de defensiva innehaven klarade sig förhållandevis bra under kvartalet

AMF Aktiefond Global minskade 6,7 procent under årets första kvartal, vilket var något bättre än jämförelseindex som sjönk med 7,1 procent. Mot bakgrund av den volatila börsutvecklingen har branschexponeringen successivt ändrats till en mer defensiv karaktär.

Turbulensen på världens börser höll i sig under årets andra kvartal. Marknaden präglades av en oro för inflationsutvecklingen och marknadsräntorna fortsatte att stiga.

Samtliga sektorer uppvisade negativ avkastning under kvartalet, inklusive energisektorn. Mindre konjunkturkänsliga branscher, såsom dagligvaror, energi, samhällsnyttigheter och läkemedel klarade sig något bättre i turbulensen. Sämst gick det för sällanköpsvaror, råvaror och teknikbolagen – dessa sektorer backade med drygt 20 procent.

Innehaven i läkemedelsbolagen AstraZeneca och Eli Lilly, det franska energibolaget Total, Hong Kong Exchange & Clearing och Coca Cola bidrog positivt till fondens avkastning. Bland negativa bidragsgivare fanns investmentbolaget Berkshire Hathaway som backade efter ett väldigt starkt första kvartal, samt Alphabet (Googles moderbolag) och fastighetsbolaget Prologis.

”Vi har inte gjort några större strukturella förändringar i portföljen under kvartalet, men vi minskade innehaven i en del högt värderade techaktier och konjunkturkänsliga bolag inom metall, stål och kemi. Samtidigt har innehaven i amerikanska läkemedels- och dagligvaruföretag utökats något”, kommenterar förvaltaren Björn Lind.

Ett nytt innehav som Lind tror på är Thermo Fisher Scientific – en amerikansk leverantör av utrustning till hälso- och sjukvårdssektorn och forskning. Han lyfter också gärna fram Eaton Corporation och Nvent – två välskötta amerikanska industribolag med erbjudanden kopplade till elektrifiering. Eaton utvecklar lösningar för kraftöverföring och lagring och Nvent levererar elektriska anslutningar och skyddsprodukter.

”Båda bolagen är relativt konjunkturkänsliga så vi kan behöva ha lite tålamod med aktierna. Men de har potential att utvecklas positivt när konjunkturen stabiliseras och båda bolagen bör kunna gynnas av den pågående trenden mot ökad elektrifiering”, menar förvaltaren.

Regionsallokeringen ligger relativt nära jämförelseindex och utvecklingen regioner emellan hade relativt liten betydelse. Den enda region som stack ut var Kina som gick förhållandevis starkt under kvartalet, delvis beroende på en mer expansiv ekonomisk politik.

När det gäller utsikterna är osäkerheten fortsatt hög, framför allt när det gäller inflationen och i vilken utsträckning centralbankernas åtgärder sätter käppar i hjulet för konjunkturen. Han tror därför på en fortsatt volatil börs då marknaden är känslig för såväl goda som dåliga nyheter nu.

”Energipriserna är något att hålla ögonen på framöver. Vi går snart mot en kallare säsong och om Ryssland fortsätter att strypa gasleveranserna till Europa kan det bli bekymmersamt”, säger Björn Lind. Men det finns även positiva signaler påpekar han:

”Vi har sett tecken på att restriktionerna i Kina lättar så smått och flaskhalsarna i företagens logistikkedjor bör kunna lösas successivt. I USA går företagen bra och arbetsmarknaden är stabil, samtidigt som demokraterna arbetar för att driva igenom program för att stimulera ekonomin. Värderingarna har kommit ned ganska rejält och så småningom, när inflationen mattats av och räntorna når toppen, bör intressanta köplägen uppstå”, avslutar han.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER