Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Global – fortsatt volatilitet på de globala aktiemarknaderna

AMF Aktiefond Global sjönk med 1,3 procent under det tredje kvartalet, medan jämförelseindex backade med 0,7 procent. Fonden minskade exponeringen mot de europeiska börserna till förmån för den amerikanska.

Marknaden påverkades av kriget i Ukraina, den höga inflationstakten och centralbankernas åtgärder för att dämpa denna.

Kvartalet inleddes med fallande kurser, men en bit in i juli och början av augusti steg flera börser på relativt positiva bolagsrapporter och fallande räntor som gav tillfälligt stöd till räntekänsliga tillväxtsektorer. Därefter tog osäkerheten överhanden och börserna sjönk åter på bred front.

”Centralbankernas räntehöjningar blev överraskande kraftiga och energikrisen eskalerade vilket har ökat risken för recession och lett till lägre vinstförväntningar. Även konsumenterna påverkas av den högre inflationstakten och blir allt försiktigare, något som kommer att påverka tillväxten ytterligare”, säger Björn Lind, Globalfondens förvaltare.

Samtliga sektorer bortsett från energisektorn uppvisade negativ avkastning under kvartalet.

Förvaltaren gjorde inga större strukturella förändringar i portföljen under kvartalet, men givet den stora osäkerheten på marknaden har diversifieringen ökats något. Exponeringen mot Europa minskades till förmån för USA. Förändringen motiveras av att den amerikanska ekonomin ser starkare ut än Europas ur ett makroperspektiv.

”USA är mer självförsörjande inom energi och den amerikanska centralbanken har kommit längre i sin räntehöjningscykel än ECB. Att många investerare har sökt sig bort från Europa, mot säkrare tillgångar i USA, avspeglas i den starka dollarkursen”, säger han. Han poängterar också att placeringar i räntebärande värdepapper plötsligt har blivit ett alternativ.

Globalfonden hade vid kvartalets slut en övervikt i USA och en undervikt i Europa. Fonden har en försiktig undervikt i tillväxtmarknader och en neutral till lätt övervikt i Japan, där innehaven ligger i terminer i stället för aktier för att undvika exponering mot den svaga japanska yenen.

Björn Lind vill nämna några innehav som, trots en osäker marknad, bör ha potential att utvecklas väl sett till mer långsiktiga trender såsom elektrifiering och digitalisering. Eaton Corporation och nVent är exempel på bolag med erbjudanden kopplat till elektrifiering.

”Av dessa har Eaton en bredare portfölj utöver lösningar för elektrifiering och effektivisering riktat till flygindustrin. Bolaget kan gynnas i takt med att flyget hämtar sig efter pandemin,” säger Björn Lind.

Microsoft är ett annat innehav där aktien har haft det tufft under 2020 och backat med drygt 25 procent i linje med resten av Nasdaq-börsen.

”Värderingen är fortfarande rätt krävande men Microsoft bör kunna gynnas när fler bolag fortsätter att använda sig mer av molntjänster. De har också genom förvärv skaffat sig en plattform inom växande områden, såsom datasäkerhet och spel”, säger Björn Lind.

Vad gäller utsikterna är osäkerheten fortsatt stor, dels vad gäller utvecklingen på kriget i Ukraina, dels kopplat till inflationen, centralbankernas agerande och konjunkturen.

”Ingen talar längre om ifall vi är på väg in i en lågkonjunktur, utan om hur djup den kommer att bli. Jag tror också att vi får leva med hög inflation och höga räntor ett tag till och att vi ännu inte har sett det värsta när det kommer till vinstrevideringar”, säger Björn Lind.

Trots det känner sig Björn Lind något mer optimistisk än vid halvårsskiftet. Även om han manar till försiktighet tycker han inte att det är självklart att börsen står så mycket lägre vid årsskiftet än vad den gör nu. Dels har kurserna kommit ner ytterligare och centralbankerna har kommit längre i sina räntehöjningscykler för att stävja inflationen.

”Den enskilt viktigaste faktorn som skulle kunna få marknaden på riktigt gott humör vore dock om det uppstod ett vapenstillestånd i Ukraina, men det är svårt att se ett sånt scenario i närtid”, avslutar Björn Lind.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER