Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Småbolag – tuff inledning på börsåret för småbolagen

AMF Småbolagsfond gick under årets första kvartal ned med 20,1 procent medan fondens jämförelseindex Carnegie Småbolagsindex (CSX) backade med 16,1 procent.

Efter en mycket stark börs i slutet av december föll de globala börserna med 6 procent i januari. Bakom nedgången låg en oro för räntehöjningar till följd av en stark tillväxt och ökad inflation.

”Störningar i leveranskedjorna har försvårat bolagens möjligheter att möta den höga efterfrågan. Även bolag med starka marknadspositioner har haft svårt att hinna med att priskompensera sig, Eftersläpningar uppstår med negativ marginalpåverkan”, skriver fondförvaltaren Angelica Hanson.

När Ukrainakriget drastiskt bröt ut i slutet av februari steg alla riskmått och börsen rasade med 9,8 procent och CSX med 10,7 procent. Den negativa trenden höll i sig en bit in i mars men stabiliserades efterhand och i mars noterades en uppgång för CSX på 3 procent, vilket var något bättre än för storbolagsindex.

Fonden utvecklades svagt på grund av en något högre exponering mot tillväxtbolag, som missgynnades av ökad oro och stigande räntor. Kursfallen i dessa bolag kompenserades inte av innehaven i mer stabila mogna bolag.

”Utöver portföljbolaget Medicover, som har verksamhet i Ukraina, ser vi mest indirekta effekter av kriget och på sikt minskad global handel. Även om vi minskat risknivån i fonden har vi inte strategiskt ändrat uppfattningen om våra innehav. När oron lägger sig ser bolagen fortsatt ut att fundamentalt utvecklas väl under 2022 och 2023”, skriver Angelica Hanson.

Fonden har innehav i Trelleborg som under mars sålde sin däckverksamhet till japanska Yokohama med en reavinst på 6 miljarder kronor. Aktiekursen har gått ned drygt 7 procent i år men är ändå en relativ vinnare bland verkstadsbolagen.

”Det nya Trelleborg blir mindre cykliskt och inte lika råmaterialberoende vilket uppskattas av marknaden. Fokus riktas nu mer mot kvarvarande Sealing Solutions som har en hög lönsamhet. Här väntas kompletterande förvärv utöver utdelning och program för aktieåterköp”, skriver förvaltaren.

Tre av fondens undervikter i förhållande till index gynnade avkastningen under kvartalet – Storskogen, Vitrolife och Truecaller. De negativa bidragen kom från Medicover, samt avsaknaden av aktier i Sobi och Saab.

Fondens största övervikter i förhållande till index är Swedencare, Hexatronic och NCAB, medan man har undervikter i Sobi, Addtech och AAK. Fondens största innehav är Swedencare, Beijer Ref och Addlife.

Under kvartalet köpte fonden aktier i Swedencare, Addlife och Biogaia och minskade innehaven i Electrolux Professional och Securitas. Samtliga aktier i Dometic avyttrades. Fonden har i orostider haft utflöden.

När det gäller framtidsutsikterna räknar Angelica Hanson försiktigtvis med att kriget fortsätter, men inom Ukrainas gränser. Sverige som en öppen ekonomi påverkas negativt men har ändå ett bra utgångsläge med låg offentlig skuld och överskott i bytesbalansen.

”När den amerikanska centralbanken nu agerar för att få ned inflationen minskar ovissheten något kopplat till penningpolitiken och stigande priser. Samtidigt känner hushållen av ökade kostnader och privatkonsumtionen minskar. De höga energi- och råvarupriserna lär hålla i sig ett tag men situationen kan se bättre ut efter sommaren, vilket också gäller industrins komponentbrist”, skriver förvaltaren.

När det gäller utvecklingen i Europa tycker hon att utsikterna ser relativt bra ut trots nedreviderad tillväxt på grund av kriget. En förutsättning är att framför allt Tyskland klarar att lösa sin gasförsörjning för att undvika ytterligare inbromsning.

”Inför den kommande rapportperioden kommer utfallen att variera mycket beroende på om bolagen lyckats hitta nya försörjningskanaler för viktiga insatsvaror, samt att prisstrategierna fungerar för bolag med starka marknadspositioner. Rapportkommentarerna kommer dock att präglas av osäkerhet. Året har börjat dystert men vi hoppas att det geopolitiska läget rättar till sig utan alltför stor negativ påverkan på världsekonomin”, avslutar Angelica Hanson.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER