Bildkälla: Stockfoto

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader – stark utveckling i Brasilien under kvartalet

AMF Aktiefond Tillväxtmarknader gick ned med 7,7 procent under årets tredje kvartal medan fondens jämförelseindex backade med 6,6 procent.

Säkerhetsläget i Europa, nedstängningarna i Kina, den stigande inflationen samt räntehöjningar har lett till att börserna i år har gått svagt.

”Volatiliteten i aktiemarknaderna har varit fortsatt hög. Vi gjorde inga strukturella förändringar i portföljen och har fokuserat på att investera och ta övervikter i ett antal aktier som bedöms ha god avkastningspotential, samtidigt som vi arbetar med riskhantering på portföljnivå”, säger fondens förvaltare Henrik Oh.

De innehav som bidrog positivt till fondens relativa avkastning var den mexikanska dryckesdistributören Coca-Cola Femsa (+15%), det brasilianska läkemedelsbolaget Hypera (+23%) och energibolaget Qatar Fuel (+14%). De innehaven som gav negativa bidrag var det kinesiska e-handelsbolaget Alibaba (–24%), det kinesiska vindturbinsbolaget Goldwin (–33%) och det kinesiska elbilsbolaget BYD (–33%).

Aktiemarknaden i Brasilien gick starkt med en uppgång på cirka 21 procent. Uppgången var bred och många bolag uppvisade en stark kursutveckling. Den kinesiska börsen har tyngts av landets nolltolerans mot covid med nedstängningar och restriktioner i flera städer, samt en svag fastighetssektor. Börsen i Kina backade med 19 procent under kvartalet.

Defensiva sektorer som samhällsnyttigheter hade den starkaste avkastningen med en uppgång på cirka 7 procent medan fastighetssektorn hade den svagaste avkastningen med en nedgång på cirka 22 procent, drivet av fastighetsoron i Kina.

Den koreanska tillverkaren av minneschip, SK Hynix, har haft en svag kursutveckling under året och aktien backade cirka 9 procent under det tredje kvartalet. Henrik Oh bedömer nu industrin är på väg att komma i balans för att återhämta sig framöver.

”I slutet av september meddelades att bolagets konkurrenter, såsom Micron och Kioxia, drar ned på både investeringar och produktionstakt. Sannolikt kommer även SK Hynix och Samsung Electronics att justera sitt utbud och sin investeringstakt. Jag tror att mycket av det negativa redan är inprisat i SK Hynix aktiekurs och att värderingen är mycket attraktiv”.

Vad gäller utsikterna för regionen bedömer förvaltaren att det kommer att se fortsatt skakigt ut eftersom räntorna fortsätter att stiga framöver. Tillsammans med den höga inflationen får det negativa effekter på konsumtionen och den ekonomiska tillväxten bromsar in. Högst sannolikt är vinstestimaten fortsatt för höga och behöver revideras ned.

”På kort sikt däremot, under oktober, finns det en möjlighet att marknaderna studsar tillbaka eftersom september var en mycket svag börsmånad. Börserna i tillväxtmarknaderna var ned 8,9 procent i september för att stänga kvartalet med en nedgång på 6,6 procent”, säger Henrik Oh.

Den ansträngda relationen mellan USA och Kina är också av stor betydelse, liksom utvecklingen för den kinesiska fastighetssektorn och Kinas policy när det gäller nolltoleransen av covid, menar förvaltaren.

De största över- och undervikterna med betydelse för portföljen finns bland enskilda innehav snarare än på lands- eller sektornivå. De största övervikterna är det taiwanesiska finansbolaget Chailease, det indiska konglomeratet Reliance Industries och det koreanska halvledarbolaget SK Hynix.

De största innehaven vid slutet av kvartalet var det taiwanesiska teknologibolaget TSMC med 8,6 procents portföljvikt, det kinesiska teknologibolaget Tencent med 6,7 procent och Alibaba med 6,3 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER