Bildkälla: Stockfoto

AMF Balansfond – såväl aktier som räntor bidrog till avkastningen

AMF Balansfond steg med 1,1 procent under årets tredje kvartal, medan jämförelseindex steg med 0,9 procent. Fondens allokering med en övervikt i aktier bidrog positivt till avkastningen, liksom innehaven i USA, Europa och Sverige. Ränteportföljen lämnade också ett positivt bidrag, mycket tack vare en övervikt i företagsobligationer och rätt positionering utifrån rörelserna i räntemarknaden.

Kvartalet inleddes med stigande börser. Utvecklingen drevs av bra bolagsrapporter och god ekonomisk tillväxt, samtidigt som tendenserna gällande coronavirusets spridning inte var särskilt oroande. Men under september utraderades i stort sett hela uppgången.

Förvaltaren Björn Lind menar att det var dags för en naturlig korrektion efter en lång periods uppgång, men pekar även på andra faktorer bakom marknadens ökade nervositet där Kina stod i centrum.

”Vi såg en regulatorisk åtstramning mot de kinesiska techbolagen och sedan kom nyheten om konkurshotet mot den kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande vilket skapade oro på världens finansmarknader. Dessutom har det funnits en allmän oro för en avtagande tillväxt i Kina”, skriver Lind.

Förvaltaren nämner även att stigande långräntor i USA och andra delar av världen, liksom mer höklika signaler från centralbankerna, hade en dämpande inverkan på börskurserna. Det går heller inte att blåsa faran över när det gäller coronaviruset.

”Många bolag har också haft fortsatt stora problem med flaskhalsar i leverantörskedjan. Det gäller inte bara halvledare utan även andra olika insatsvaror. Stigande inputpriser påverkar såklart marginalerna och vi har sett flera vinstvarningar”, skriver Björn Lind.

I fondens sverigedel var den största sektorövervikten informationsteknik, medan fonden var underviktad mot fastigheter. Fondens utlandsdel var fortsatt överviktad i kommunikation, med innehav i mediebolag såsom Alphabet och Vivendi, samt i informationsteknologi där fondens stora innehav Microsoft ingår. Fonden var fortsatt underviktad inom hälsovård och basindustri.

Balansfonden har en viss exponering mot sektorer som gynnas av återöppningen av samhället, och har under kvartalet fyllt på portföljen selektivt inom exempelvis hotell och detaljhandel. En annan sektor där Björn Lind tror att det kan finnas ytterligare att hämta är banksektorn. Bankaktier är relativt lågt värderade och skulle gynnas av ett tryck uppåt på långräntorna.

”Ser vi på marknaden i ett längre perspektiv tror jag på en fortsatt god ekonomisk tillväxt 2022 även om takten inte blir lika hög som under 2021. Då kan vi förvänta oss fortsatta vinstökningar och att aktiemarknaderna ger en positiv avkastning. Men i det kortare perspektivet finns anledning att vara försiktig”, avslutar Björn Lind.

Den mer försiktiga hållningen speglas i att aktieexponeringen minskades i två steg under kvartalet till 61 procent. I räntedelen har fonden en fortsatt övervikt i företagsobligationer. Efter att under sommaren ha haft en lite längre duration än jämförelseindex ligger fonden åter kort i duration då förvaltningen inte delar centralbankernas uppfattning om att inflationen är tillfällig.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER