Bildkälla: Stockfoto

AMF Företagsobligationsfond – starkt kvartal för företagsobligationer

Avkastningen i AMF Företagsobligationsfond uppgick till 2,1 procent under årets sista kvartal, vilket kan jämföras med 1,0 procent för fondens jämförelseindex.

Efter att ha nått toppen under oktober föll marknadsräntorna kraftigt vilket gav stöd till fondens avkastning. Kreditspreadarna minskade, särskilt på fastighetsobligationer, vilket också bidrog positivt till fondens avkastning.

Inflationen sjönk på bred front under årets sista månader och centralbankerna, inklusive Riksbanken, valde att inte ändra styrräntorna.

”Centralbankerna hade medvind under kvartalet. Den amerikanska centralbanken var först med att meddela att de tidigare åtstramningarna varit tillräckliga. I december signalerade de även möjliga räntesänkningar under 2024, vilket accelererade räntenedgången ytterligare”, skriver fondens förvaltare Johan Moeschlin.

Den svaga kronan har varit ett bekymmer för Riksbanken. Men när räntorna i USA föll, stärktes kronan markant mot dollarn. Detta bidrog till Riksbankens beslut att inte höja räntan vid mötet i november – en höjning som tidigare varit förväntad enligt marknadens prissättning.

Förväntningarna på framtida räntesänkningar stimulerade en uppgång i risktillgångar såsom företagsobligationer i slutet av året, ofta kallat ”tomterallyt”.

”Börsbolagens rapporter för tredje kvartalet var generellt starka, även om vissa indikerade svagare framtidsutsikter. Vi ser fram emot rapporterna för fjärde kvartalet för att få mer insikt, särskilt från fastighetsbolagen angående deras fastighetsvärden,” skriver Moeschlin.

Trots fortsatta utmaningar i fastighetssektorn, ökade utländska investerares förtroende för svenska fastighetsbolag under perioden. Fondens förvaltare är också något mer positiva till sektorn och ser potential att öka andelen fastighetsobligationer framöver.

”Banker är en sektor som däremot kan påverkas negativt om räntorna faller, men våra investeringar är gjorda i stora och stabila banker”, skriver fondens förvaltare.

Under kvartalet investerade fonden i tre emissioner av SNP-obligationer* (senior non preferred) från SEB, Nykredit och SBAB, alla med investment grade. Dessutom investerade fonden i korta certifikat från bland annat NCC, Platzer, Boliden, Balder och Catena.

Medan USA:s ekonomi har visat sig vara robust, befinner sig Sverige i en recession. Sysselsättningen och konsumtionen har hållits uppe relativt väl, men det höga ränteläget kan bli en risk för ekonomin, enligt fondens förvaltare.

”De dämpade tillväxtutsikterna i Europa och Sverige antyder att vi har nått räntetoppen. Vi förväntar oss att räntorna kommer att sjunka, om än inte så mycket som de 1,5 procentenheter marknaden har förutspått. Vi känner oss generellt trygga med företagsobligationer inför 2024 och har positionerat oss för lägre styrräntor med en duration i det längre intervallet,” avslutar Moeschlin.

*SNP-obligationer har lägre prioritet än traditionella seniora obligationer. Det innebär att om en bank går i konkurs kommer obligationerna att absorbera förluster efter att dessa har absorberats av aktieägare och innehavare av underordnade skulder, men före innehavare av seniora föredragna skulder.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER