Inflationen och inflationsförväntningarna fick ytterligare en skjuts i samband med krigsutbrottet, som väntas medföra nya utbudsstörningar och stigande priser på energi och andra råvaror. Ränteuppgången accelererade och räntorna låg i mars på historiskt höga nivåer.
”Nu riktas blickarna mot centralbankerna och hur de ska reagera. Efter invasionen av Ukraina förväntade sig många att de hökaktiga tongångarna skulle mildras för att lugna marknaden, men centralbankerna har kommunicerat att inflationsmålet fortsatt är det viktigaste”, skriver Johan Moeschlin.
Den svenska inflationen följde samma utveckling som den globala inflationen. Riksbanken har nyligen kommunicerat att de sannolikt kommer att behöva tidigarelägga sin annonserade räntehöjning jämfört med den tidigare prognosen, som var en räntehöjning under andra halvåret 2024.
”Räntemarknaden har prisat in flera höjningar av styrräntan redan i år. Vid nästa penningpolitiska möte i april bör vi få ökad klarhet i hur Riksbanken tänker tackla inflationen. Vi är positionerade för stigande räntor då vi har vi dragit ner durationen i fonden ytterligare under kvartalet”, skriver Johan Moeschlin.
När det gäller utsikterna och avkastningspotentialen för fonden ser Johan Moeschlin tecken på att marknaden stabiliserar sig och att utgångsläget är bättre än på länge, då räntenivåerna och kreditspreadarna har ökat. För att ta del av de högre längre kreditpremierna överväger han att byta ut kortare obligationer mot obligationer med längre löptid.
”Även om vi får ett högre ränteläge är konjunkturen relativt stark och räntenivåerna låga ur ett historiskt perspektiv. Företagens finansiering är därmed fortfarande relativt billig och marknadens efterfrågan på företagsobligationer fortsatt god. Fonden kommer dock att ha en fortsatt försiktig hållning till den högt belånade fastighetsbranschen”, avslutar Johan Moeschlin.