Bildkälla: Stockfoto

Andra AP-fonden lånar ut svenska pensionspengar till diktaturer - Arbetet

Andra AP-fonden har lånat ut miljarder av svenska pensionspengar till diktaturer, visar en granskning från tidningen Arbetet.

Det handlar om att fonden placerat pengar i totalt elva diktaturers statsobligationer. Länder ger ut statsobligationer när de behöver finansiera statskassan. Dessa erbjuds till allmänheten utan motkrav kring politiska eller mänskliga rättigheter, utan det enda viktiga är att räntan betalas tillbaka på lånen.

Arbetets genomgång visar att Andra AP-fonden totalt lånat ut 2 035 miljoner kronor till statsobligationer från elva diktaturer, där Egypten ligger i topp på nästan 400 miljoner kronor. Landet är ett av världens tio värsta för arbetare, enligt världsfacket Ituc.

Därefter toppas listan av Oman, Qatar och Förenade Arabemiraten till vilka fonden lånat ut mer än 300 miljoner kronor vardera. På listan finns också länder som Kina, Kazakstan och Azerbajdzjan.

Arbetet påpekar att Andra AP-fonden ska enligt sin policy följa ILO:s kärnkonventioner om rätten att få bilda fackföreningar, men att detta inte är fallet med de ovannämnda diktaturer till vilka man lånar ut pensionspengar till. Samtidigt har fonden avböjt att investera i vissa andra diktaturer som Saudiarabien och Belarus.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER