“Vi kan konstatera att energiomställningstemat, i stort sett varit iskallt under året, undantaget är kärnenergi som är årets ‘come back kid’! Förklaringarna är nog flera men hög inflation och kraftigt stigande räntor spelar så klart stor roll då sektorn är kapitalintensiv”, skriver förvaltaren.
Vidare noterar förvaltaren att företag i uppbyggnadsskede, med stora investeringar och ingen intjäning, haft en sämre utveckling under året. Under året har flera Sverigerelaterade batteribolag, däribland British Volt, Alelion och Nilar, gått i konkurs. Förvaltaren framhåller dock att inget av portföljbolagen har gått i konkurs.
Förvaltaren skriver vidare att när man riktar blicken framåt har Kina ett trumfkort i handen. Landet har tidigt stöttat sin inhemska industri inom elfordon och hållbar energi samtidigt som man har initierat bygget av ett nytt kolkraftverk varje vecka.
“Europa som är en regulatorisk föregångare inom hållbarhetsområdet har fastnat i ett välmenat men självskadande regelverksmonster. EU tar nu omtag då man ser att USA tar allt fokus med sin Inflation Reduction Act”, skriver förvaltaren.
Förvaltaren avslutar med att man tror och hoppas på att mer fokus kommer läggas på att allokera kapital mer förnuftigt, på lösningar som fungerar.
“Nu när räntorna toppat, konjunkturen sett botten så kan fokus på tillväxt och ökat tempo i omställningen ta fart igen.”
De främsta bidragsgivarna till fondens utveckling under december var Li-Cycle, European Metals och Atlantic Lithium. I den andra vågskålen fanns innehaven i NanoXplore, Atha Energy och Elkem.
Bästa innehav under helåret 2023 var Cameco, Nexgen Energy och Lundin Mining. Sämsta innehav var Horizonte Minerals, Li-Cycle och Jervois.
De största innehaven i portföljen vid månadsskiftet var Cameco, Dension Mines och Nexgen Energy med portföljvikter om 8,5, 5,5 respektive 5,4 procent.
Atlant Green Tech Metals, % | december, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | -0,6 |
Fond helår, förändring i procent | -12,8 |