Bildkälla: Stockfoto

AuAg Precious Green minskade 3,78 procent i september

Fonden AuAg Precious Green A minskade 3,78 procent i september, vilket var något sämre än fondens jämförelseindex som minskade 2,25 procent. På rullande 12 månader har fonden avkastat 27,50 procent medan jämförelseindex avkastat 22,20 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Eric Strand och Stefan Abrahamsson.

Inledningsvis lyfter förvaltarna fram teknikutvecklingen kring bränsleceller och ädelmetallerna platina och palladium som är en viktig komponent i tillverkningen där de fungerar som katalysatorer. Umicore som är ett av innehaven i fonden gick tidigare under året ut med att de tillverkar en bättre bränslecellsteknik för bilar tillsammans med Anglo American/Platinum Group Metals.

Under månaden föll guldpriset i amerikanska dollar med cirka 3 procent. Sedan början på juni i år har guldpriset fallit cirka 10 procent och silverpriset med 25 procent. Förvaltarna menar att detta inte är en ovanlig korrektion.

"Om man tror på caset och en bullmarknad för ädelmetaller så utgör i princip alla korrektioner intressanta köplägen. Det är i dessa lägen viktigt att zooma ut och tänka tillbaka på varför man valde att investera i ädelmetaller. Vi har under denna nedgångsfas sett nettoinflöden i fonderna vilket vi är glada för. Detta visar också att ni, våra investerare, verkligen tror på caset och strategin att köpa billigt och sälja dyrt", skriver förvaltarna.

Vid månadsskiftet fanns 40 procent av fondens tillgångar allokerade i guld. Vidare stod bolagen som utvinner grön-teknik-grundämnen för 18 procent av portföljen. Bolagen med fokus på skapandet av grön energi utgjorde 15 procent. Bolagen som jobbar med effektivisering och återvinning svarade för 15 procent och bolagen som jobbar med energilagring stod för 12 procent av den totala portföljvikten.

AuAg Precious Green A, %september, 2021
Fond MM, förändring i procent-3,78
Index MM, förändring i procent-2,25
Fond 12 mån, förändring i procent27,50
Fond 12 mån, förändring i procent22,20
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER