Bildkälla: Stockfoto

Bedömare: Byggbranschen tror på ljusare tider efter inflationssiffran - DI

Byggbranschen i Sverige tror att läget kommer att ljusna efter fredagens inflationssiffra, som var klart bättre än väntat. Det säger bedömare som DI pratat med.

Byggföretagens chefsekonom Fredrik Isaksson uppger att mycket talar för att Riksbanken sänker räntan före sommaren, och att det kommer att tina upp läget på byggmarknaden. I Byggföretagens prognos för i år tror man på 25 000 nya bostäder, för att sedan landa på 30 000 under 2025.

"Även om vi räknar med räntesänkningar, är det ingen som räknar med nollränta igen. Vi vet samtidigt att behoven är stora. Boverkets behovsanalys visar att det behövs över 60 000 nya bostäder årligen fram till 2030. Dit har vi en bra bit kvar", säger han till tidningen.

Anders Gullesjö, som är chef för företagsaffären på Danke Bank, uppger för DI att lägre inflation och räntor innebär en stabil kalkyl för fastighets- och byggbolag som sysslar med utveckling av bostäder.

Inflationstakten enligt KPIF exklusive energi minskade från 3,5 procent i februari till 2,9 procent i mars. Här var väntat 3,2 procent enligt Bloomberg. Riksbankens egen prognos var 3,32 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER