Bildkälla: Stockfoto

Blackrock tror inte på sjunkande styrräntor från centralbankerna trots fallande inflation under 2023

Fondjätten Blackrock skriver i en makroanalys att inflationen ser ut att falla mycket på utvecklade marknader under året då energipriserna faller tillbaka och priset på kapitalvaror minskar. Däremot tror man inte att inflationen snabbt kommer stabiliseras runt centralbankernas mål på 2 procent.

Detta då den starka arbetsmarknaden skapar ett lönetryck. Blackrock menar att den starka arbetsmarknaden misstolkas som ett tecken på ekonomisk styrka, istället menar man att det reflekterar ett ansträngt utbud på marknaden.

"I USA har en åldrande befolkning minskat arbetskraftsdeltagandet, och i Europa har en expanderande offentlig sektor minskat antalet arbetstagare som företag i den privata sektorn kan anställa. Det höga lönetrycket kan bara elimineras med en allvarlig recession. Vi tror att vi kommer att befinna oss i den ovanliga situationen att en recession inte leder till dämpade löneökningar", skriver Blackrock.

Vidare skriver man att det finns en möjlighet att inflationen hamnar närmare 2-procentsmålet än vad man tror då priset på kapitalvaror kan falla snabbare än väntat. Men tvärtemot marknadens förväntningar ser Blackrock inte att centralbankerna sänker räntan någon gång under 2023, även om inflationen sjunker snabbare än väntat.

Marknaderna tröstar sig just nu med den nuvarande stabila tillväxten i USA, men den kortsiktiga stabiliteten kommer enligt Blackrock inte förhindra en recession på utvecklade marknader.

I Kina förväntar man sig att upphävandet av covid-restriktionerna kommer att driva på en tillfällig tillväxtspurt i år, med en tillväxt på över 6 procent för 2023.

Den sjunkande inflationen stärker Blackrocks övertygelse om att centralbankerna har återfått viss kontroll och att de kommer att kunna sluta höja sina styrräntor. På en flerårig investeringshorisont är man redan konstruktiva när det gäller risktillgångar men på kortare sikt förblir man underviktade aktier på utvecklade marknader och föredrar istället kredit- och räntetillgångar med kort löptid.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER