Bildkälla: Stockfoto

Blivit svårare för Riksbanken att eventuellt höja räntan givet Fed och ECB – räntechef, Öhman

Blivit svårare för Riksbanken att eventuellt höja räntan givet Fed och ECB – räntechef, Öhman

Öhmans räntechef Lars Kristian Feste bedömer att det har blivit svårare för Riksbanken att eventuellt höja räntan, givet det senaste Federal Reserve-mötet samt uttalanden från den europeiska centralbankschefen Mario Draghi.

Federal Reserve kommer att agera vid behov för att bibehålla expansionen i ekonomin, men det fanns inte mycket stöd i direktionen vid veckans möte för att sänka styrräntan nu i juni. Det sade ordföranden Jerome Powell vid presskonferensen som hölls efter gårdagens penningpolitiska besked.

"Det som jag tror är viktigt här är att den amerikanska centralbanken ser inte framför sig att inflationen kommer upp mot två procent förrän slutet av 2021 eller kanske 2022", uppger räntechefen på Öhman till Finwire.

Han nämner att inflationsmåttet PCE (Personal Consumption Expenditures) ligger runt 1,5 procent, en av två huvudvariabler Federal Reserve kollar på, vid sidan av BNP-tillväxt. Detta mot bakgrund av en hyfsat bra ekonomisk tillväxt i USA samt den lägsta arbetslösheten på 50 år.

Han bedömer att den svaga inflationen beror till stor del på att löneinflationen har försvunnit.

"Inflationen så som vi känner den från slutet av förra århundradet är borta", konstaterar räntechefen.

Vidare bedömer han att centralbanker har svårt att hantera eller stävja stora trender som globalisering i kombination med digitalisering och demografiska utvecklingar.

ECB:s ordförande Mario Draghi uppgav på tisdagen att ytterligare penningpolitiska stimulanser kan behövas, om de ekonomiska utsikterna inte förbättras. Vidare uttryckte han att räntesänkningar och utvidgat QE (kvantitativa lättnader) är fortfarande en del av verktygslådan.

Vad gäller ECB bedömer Feste att marknaden blev tagen lite på sängen.

"De var mjukare än vad man hade trott på förhand", förklarar räntechefen som hänvisar till större fall i statsobligationsräntor efter Draghis uttalande.

Feste nämner att den europeiska ekonomin, givet förutsättningarna, är helt okej om man bortser från industriproduktionen i Tyskland. Han hänför istället den duvaktiga hållningen till de låga inflationsförväntningarna på marknaden.

"Om man ser på en 5y5y inflation swap, som är ett mått på 10 års inflationsförväntningar, har den fallit ganska kraftigt under våren. Det är nog en viktig faktor som ECB ser på", berättar Öhman-förvaltaren.

Under 2016 noterades en likartad nedgång hos 5y5y inflation swap, varpå ECB beskrivs ha fått panik och inlett kvantitativa lättnader.

"Denna 5y5y inflation swap är ett uttryck för inflationsförväntningarna. Du kan tänka dig om marknaden upplever att inflationsförväntningarna på tio års års sikt är nere mot en procent... Om marknaden har rätt så är det ingen stor sannolikhet för att inflationen ska upp till två procent inom den närmaste framtiden", berättar Feste.

Den senaste veckans stora centralbankshändelser anses få implikationer för Stefan Ingves och Riksbanken.

"Det som har hänt är lite av ett bekymmer för Riksbanken", inleder Feste med.

Öhman-förvaltaren närmast utesluter en svensk räntehöjning som planerats i slutet av detta år eller början på nästa, givet hur duvaktiga hållningar såväl Fed som ECB har intagit.

"Det är rimligt att anta att inflationen i Sverige inte utvecklas mycket annorlunda än i Europa de kommande åren. Vi står inför en lönerörelse och mycket tyder på att LO kommer att vara återhållsamma eftersom de också ser dessa megatrender inom globalisering, digitalisering och demografi. Om lönerörelsen ger för höga löneökningar kan många jobb försvinna ut av Sverige. Då är det bättre att godta en måttlig löneökning och behålla jobbet".

Han fortsätter med att berätta hur Öhman Fonder själva agerar.

"Vi på Öhman Fonder gör vår egen reporänteprognos och vi har träffat ganska bra på Riksbanken historiskt. Vi förvaltare som tar risk, vi bryr oss inte om vad Riksbanken bör göra. Vår viktigaste uppgift är att lista ut vad Riksbanken gör och anpassa risken efter det", förklarar räntechefen.

Deras huvudscenario är att Riksbanken inte kommer höja räntan under de närmsta två åren om inte det kommer ett chock från det ena eller det andra hållet. Men utifrån dagens inflationsutsikter bedöms det finnas mycket som tyder på att Riksbankens reporänta kommer vara kvar på dagens nivå.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER