Bildkälla: Stockfoto

Börsplus hissar två varningsflaggor i EQT-notering

Börsplus hissar två varningsflaggor i EQT-notering

Riskkapitalbolaget EQT är på väg mot att bli den andra stora börsnoteringen på Stockholmsbörsen sedan Telia gjorde debut år 2000. Inför noteringen har analystjänsten Börsplus spanat efter varningsflaggor förknippat med noteringen och identifierat två: antalet involverade banker i noteringen och riskkapitalbranschens grundläggande lojalitet.

Börsplus konstaterar att EQT-noteringen inte är särskilt stor i i jämförelse med det massiva artilleri som EQT har laddat upp med i form av nio tunga banker. Bankernas roll ses som helt central för EQT-noteringen och analystjänsten ser det som negativt och har delat ut en flagga.

"EQT har bullat upp med JP Morgon, SEB, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Nordea, UBS, ABG, BNP Paribas och BofA Merrill Lynch. Det är för mycket av det goda. Att städsla nio tunga rådgivare för en i globala termer liten IPO ger intryck av osunt kontrollbehov eller svågerpolitik. Till saken hör ju att banker och rådgivare för ett bolag som EQT är de kanske viktigaste underleverantörerna. Det kladdar till saken när man trummar in nio jättar för att maxa värdet på EQT-partners aktier. Det är inte en svartvit sak och det är så klart bra med fina rådgivare men sammantaget blir det ändå en flagga", skriver Börsplus.

Den andra flaggan som Börsplus fäster vikt vid i EQT är den spindelväv av lojaliteter, avtal, kassaflöden och olika roller som ligger i riskkapitalbranschens DNA. Det är de resandes ensak när man är onoterad men som noterat bolag måste utomstående aktieägare inse och acceptera att man på lång sikt kommer vara lägre prioriterade än partners och andra intressenter.

"Riskkapitalbolag som EQT är till sin natur en snårskog av olika och ofta svårtydda incitament. Enskilda partners har olika incitament i olika bolag och i olika fonder. Partners som grupp har andra incitament än fondinvesterarna etcetera. Med en börsnotering ökar komplexiteten ytterligare, inte minst med det upplägg som EQT valt där partners tar 65 procent av alla rörliga avgifter medan EQT tar 100 procent av kostnader och fasta avgifter."

Sammantaget konstaterar Börsplus att allt talar för att risken för snabba kursfall i EQT är väldigt låg.

"Tror man bara på hälften av investeringscaset och de nio bankirfirmornas förmåga så lär aktien ha ett golv som åtminstone initialt ligger ganska högt. Men uppsidan är nog begränsad. Börsplus råd är att teckna EQT men sälja inom en månad eller om aktien närmar sig 80 kronor", summerar Börsplus analysen.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER