Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden intervjuar bloggaren och Twitter-profilen Lundaluppen

Börsvärlden intervjuar bloggaren och Twitter-profilen Lundaluppen

Han beskriver sig själv som en Buffett-anhängare med sin största hobby att läsa bolagens årsredovisningar. I denna månads intervju får ni möta ingen mindre än Lundaluppen. Hur blev han ett av de större namnen bland börsbloggarna i Sverige? Hur gjorde han comeback efter finanskraschen? Vilka tips och trix vill han dela med sig av till nybörjare som precis fått upp intresset för investeringar?

Hej Lundaluppen! Skulle du vilja inleda med att berätta lite om vem du är och din bakgrund?

- Jag är född i Lund på 70-talet och även utbildad till civilingenjör i staden. Jag jobbar i IT-sektorn och har i många år drivit eget företag. Företagandet är ett sidotema i mitt skrivande och påverkar även hur jag investerar.

Låt oss börja från början, när och hur fick du först upp ögonen för aktier och börsen?

“Jag betalde merparten av mitt huslån och investerade sedan resten, i blindo, strax innan finanskraschen…”

- Jag är en rätt försiktig general så när jag först började aktiespara (90-talet) så köpte jag bara aktier i två bolag: Industrivärden och Investor. Mitt resonemang var inte så avancerat utan jag tyckte de ägde välrenommerade bolag som jag fick köpa till rabatt samtidigt som de tillförde ett kunnande och en hantering av portföljen. På den tiden var det ett sparande, inte ett intresse.

- Nyfikenheten kom istället nästan av tvång: jag sålde ett bolag och fick en klumpsumma att investera. Det var en pengamängd jag aldrig sett förut, och ingen i min släkt någonsin sett. Jag betalde merparten av mitt huslån och investerade sedan resten, i blindo, strax innan finanskraschen...

De flesta av oss har nog gjort stora misstag och fått se sin investeringsportfölj lida. Hur tog du dig vidare från detta och till att idag vara en av Sveriges mer välkända börsbloggare?

“Varför inte lära av “världens bästa” tänkte jag, och köpte boken. Den klickade direkt med mig och jag la om min investeringsstil helt.”

- Något år senare insåg jag att jag gjort en handfull riktigt dåliga aktieaffärer. Vissa dummare än andra men överlag väldigt dåliga. Jag behövde hjälp, men hade ingen i min närhet som var det minsta intresserad. Jag hade hört talas om “världens bästa investerare” Warren Buffett och han tillskrev en del av sin framgång till sin mentor Ben Graham och lovordade boken “The Intelligent Investor”. Varför inte lära av “världens bästa” tänkte jag, och köpte boken. Den klickade direkt med mig och jag la om min investeringsstil helt.

- Jag fortsatte läsa böcker och hittade en handfull bloggar (Stockman, 40 % 20 år och Fundamentalanalysbloggen för att nämna några) som intresserade mig. När jag sedan satte mig ner för att formulera mina investeringsprinciper så föddes idén att starta en egen blogg. Sagt och gjort, jag spottade ur mig något inlägg om dagen i ett par månader och började få ett följe. När dessa bloggar var vänliga nog att länka tillbaka växte följet snabbt.

- Där i spåren av finanskraschen var amatörinvesterarna i landet i behov av någon som faktiskt vågade investera i aktier och någon som vågade säga att aktier var ett bra tillgångsslag, så jag fick ett stort följe samtidigt som väldigt många nya bloggar startades.

Som bloggare och i sociala medier, vad delar du med dig av till dina följare och varför tror du att så pass många vill följa dig/läsa det du skriver?

- Jag försöker vara transparent med mina tankar kring investeringar, kring företag och kring hur och när jag köper eller säljer aktier till min portfölj. Istället är jag förtegen om mig själv.

“På Twitter tillåter jag mig att vara lite mer spontan och “kul”, där uppskattar jag lite snabbare munhuggande med profiler som ofta inte alls delar min filosofi eller investeringsstil.”

- Jag tror att min bakgrund som företagare gör att jag uppfattas som trovärdig och påläst kring åtminstone fundamenta. Sedan är jag mån att aldrig “tala ner” till läsaren utan att behandla alla med samma respekt, förklara när det behövs förklaras etc. Det tycker jag har skapat en bra ton på bloggen och det finns ett ganska omfattande utbyte i kommentarsfältet mellan olika personer som ofta återkommer och blir egna personas i Lundaluppen-sfären.

- På Twitter tillåter jag mig att vara lite mer spontan och “kul”, där uppskattar jag lite snabbare munhuggande med profiler som ofta inte alls delar min filosofi eller investeringsstil. Twitter är också väldigt ohierariskt, man kan byta åsikter med lite vem som helst, journalister, finansfolk, företagsledare m.m.

- Eftersom jag önskar förbli anonym har jag aldrig deltagit på bild eller i ljudform, så detta är mina enda kanaler. Jag är noggrann att inte avvika från ämnet aktier alltför mycket. Lundaluppen ska vara en tydlig karaktär, det är en delmängd av mig, inte hela jag.

Mer om dig som investerare, vad har du för huvudsakliga strategi, vad fokuserar du på för typ av värdepapper och vilken tidshorisont generellt?

“En bärande tes är att jag ska kunna titta bort från börsen i 5-10 år och ägna mig helt åt mitt företagande. När jag kommer tillbaka ska portföljen vara i bra skick.”

- Jag är en typisk Buffett-wannabe i investeringar. Jag investerar i bolag som jag bedömer som kvalitativa, där jag tror intjäningsförmågan i framtiden är undervärderad i dagens börskurs. Jag investerar endast i aktier på större listor, helst i Sverige, men även i övriga Norden och i USA.

- En bärande tes är att jag ska kunna titta bort från börsen i 5-10 år och ägna mig helt åt mitt företagande. När jag kommer tillbaka ska portföljen vara i bra skick. Jag har bekanta som tycker att jag borde leta mer offensivt och titta mer på mindre bolag, men då får jag mer personberoende bolag som jag känner kräver mer av mig som ägare.

- Senast jag räknade hade jag en genomsnittlig innehavstid på 7 år i portföljen, så jag kan nog ses som extremt långsiktig. Jag följer ett 30-tal bolag och kan vänta i åratal på köptillfället. När det väl kommer slår jag till. Min portfölj innehåller 12-15 innehav och inget innehav är större än 16 % idag. Detta är så många bolag jag mäktar med att följa så aktivt som jag vill.

“Min aktieportfölj har totalavkastat 14,3 procent procent per år sedan 2004 och slagit index 10 av 13 år och 8 av 9 femårsperioder.”

- Jag publicerar alla köp och försäljningar så det går att följa mig eller backtrejda min portfölj för att belägga mina resultat. Min aktieportfölj har totalavkastat 14,3 procent procent per år sedan 2004 och slagit index 10 av 13 år och 8 av 9 femårsperioder. Jag jämför mig med SIX30RX vilket är samma index som Avanza ZERO följer. Det indexet har givit 9,7 procent samma period.

- Som mina läsare syrligt brukar påpeka är detta en för kort tidsserie för att bevisa att det inte bara är tur. Men om jag tittar tillbaka på min egen historik i tre faser så hade jag först ett väldigt passivt och indexnära investerande, vilket var acceptabelt. Detta följdes av ett aktivt men okunnigt och omoget investerande, vilket var katastrofalt. Den filosofi jag följer nu kräver mycket mer arbete än på Investor/Industrivärden-tiden, men ger också mer till mig personligen och faktiskt lite överavkastning, oavsett om den beror på tur eller inte.

Vad har du för övergripande mål med dina investeringar?

“Jag har ganska enkla behov, min största hobby är att läsa årsredovisningar, vilket är väldigt billigt, faktiskt lönsamt…”

- Jag är först och främst företagare. Investerandet gör jag för att hålla dörrar öppna i framtiden och för att kunna ge mina barn ett trevligt arv. Jag har råd att sluta jobba om jag skulle vilja, men vet inte riktigt om investerandet skulle kunna fylla mina dagar. Jag har på sätt och vis redan nått min dröm; egen rörelse mixad med investeringsrörelse. Sedan får jag se hur arbetssituationen känns när jag blir äldre.

“Jag har på sätt och vis redan nått min dröm; egen rörelse mixad med investeringsrörelse.”

- Jag har ganska enkla behov, min största hobby är att läsa årsredovisningar, vilket är väldigt billigt, faktiskt lönsamt...

Du har byggt ett väldigt stort förtroende kring ditt namn i investeringskretsar, hur kommer det sig tror du? (Vi syftar då inte minst på den nyligen genomförda förvaltningsomröstningen utförd av av Västkustinvesteraren, där du hamnade på en andraplats, näst efter Kavastu.)

“Det går att investera som jag och kombinera med heltidsarbete, jag gör ju det själv.”

- Jag tror min transparens tillsammans med ett rimligt tempo tilltalar många. Det går att investera som jag och kombinera med heltidsarbete, jag gör ju det själv. Kavastu redovisar ju en helt annan nivå av resultat och reser land och rike runt och lär ut sin investeringsfilosofi. Samtidigt håller han sin magiska sås för sig själv. Det gör inte jag, jag arbetar så långsamt och med så stora bolag att jag inte förlorar något på att vara transparent. Det tror jag kompenserar för mina (jämfört med Kavastus) magra resultat.

Har du några tips till en nybörjare som vill komma igång med aktiesparande och investeringar?

- Jag rekommenderar att läsa mycket och att sakta doppa tårna i marknaden. Köp något för en liten del av dina pengar, medan resten får arbeta i en indexfond. På det sättet lär du känna dina egna reaktioner på marknadens nycker. Bloggosfären och Twitter är en intressant källa, men den kan vara lite riskabel också. Jag tycker 40 % 20 år har mycket bra för nybörjare inom investeringar. Annars kan även Aktiespararna eller Unga Aktiesparare vara sammanhang där du kan möta likasinnade.

Har du någon/några böcker som du starkt skulle vilja rekommendera och i så fall varför? Motivera.

- Jag själv fastnade direkt för The Intelligent Investor av Ben Graham. Som företagare med kunskaper i redovisning var nivån bra, men jag har förstått att några tycker den är lite svårsmält som första bok. I så fall kan kanske “Så blir du grymt rik på aktier” av Anders Haskel, trots sin lite lama titel, vara en bra bok. För den som är lite mer avancerad tycker jag att The Most Important Thing av Howard Marks är en av de bättre investeringsböcker jag läst på senare år.

Vad tror du om börsens utveckling framgent och ser du några generella trender eller spännande case som du vill dela med dig av?

- Jag tror att avkastningen på börsen de kommande fem åren riskerar att bli mager jämfört med det historiska snittet på 6-7 procent plus inflation. Avkastningskraven har fallit vilket drivit upp priserna och följaktligen kommande avkastning. Det som kan tala emot detta är om informationsteknologin fortsätter utvecklas så snabbt som den gjort på sistone, det skulle kunna tala för starka produktivitetsökningar vilket skulle motivera högre vinstökningar.

“Jag tror att avkastningen på börsen de kommande fem åren riskerar att bli mager jämfört med det historiska snittet på 6-7 procent plus inflation.”

- Jag har skrivit mycket om H&M på sistone. Jag äger både dem och Walmart, och de är väl lite två delar av samma tanke. Börsen har upptäckt att e-handeln vinner mark och har därför skapat ett kolossalt värderingsgap mellan e-handlare och vad som tolkas som traditionella handlare. Vad börsen inte upptäckt är att e-handlarna använder detta gap till att köpa upp traditionella handlare för att komma åt dem som försäljningskanal och distributionskanal. Min tes är att e-handeln kommer fortsätta växa som del av totala handeln men att värderingsskillnaderna mellan de som tolkas som e-handlare (men oftast har butiker nuförtiden) och de som ses som traditionella handlare är extremt överdrivna.

“Börsen har upptäckt att e-handeln vinner mark och har därför skapat ett kolossalt värderingsgap mellan e-handlare och vad som tolkas som traditionella handlare.”

Vilken/vilka börs/Twitter/investerarprofiler skulle du vilja se en intervju med i ett kommande uppslag?

- En jag har mycket utbyte med och som liksom jag kombinerar företagande med aktiehandel är Anders Ölwe som driver restaurangen Finefood i Hammarby Sjöstad. Det vore kul att läsa lite mer om honom. Han är aktiv på Twitter men syns sällan i längre texter.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER