Bildkälla: Stockfoto

Börsvärlden möter Jan Bolmeson - Grundare av bloggen RikaTillsammans

Börsvärlden möter Jan Bolmeson - Grundare av bloggen RikaTillsammans

I tidigare uppslag på temat “Månadens Twitterprofil” har vi intervjuat flera av de stora namnen inom trading och aktiv börshandel, med tonvikt på det sociala forumet Twitter. Med oss i månadens intervju har vi valt en annan inriktning, där fokus istället ligger på privatekonomi, sparande och företagande. Jan Bolmeson, mannen bakom RikaTillsammans - Sveriges största blogg inom privatekonomi - kommer idag att berätta om sin resa från att ha varit en fattig student som bränt allt sitt kapital på börsen, till att idag vara en framgångsrik entreprenör, bloggare och föreläsare. Läs och inspireras!

Hej Jan. Vem är du och kan du börja med att berätta lite om din bakgrund?

- Jag heter Jan Bolmeson och jag driver Sveriges största blogg om privatekonomi RikaTillsammans som jag startade 2007. Jag är gift med Caroline och har en 6-årig dotter Freja och vi bor i Malmö. Ända sedan jag tog civilingenjörsexamen i Lund 2005, har jag drivit egna bolag tillsammans med andra. Jag brinner för privatekonomi, indexfonder och långsiktigt etiskt och hållbart sparande.  

Hur har din resa inom entreprenörskap, privatekonomi och börs sett ut? Hur kom du in på det här spåret från början?

“Den andra drivkraften för mig handlar om frihet. Friheten att få välja själv – i alla områden.”

- Mitt intresse för pengar och ekonomi (som för övrigt inte är samma sak anser jag) kommer främst från två ställen. Det ena var att min pappa dog när jag var liten vilket var en finansiell utmaning för min mor när det hände, något jag inte ville uppleva igen. Den andra drivkraften för mig handlar om frihet. Friheten att få välja själv – i alla områden. Frihet i jobbet innebär t.ex. friheten att få välja när jag jobbar, hur mycket jag jobbar, med vem jag jobbar och varifrån jag jobbar.

“Jag fattade ganska snabbt att pengar inte är allt, men de gör just konceptet frihet betydligt enklare. Pengar löser nämligen en hel del problem.”

- Jag fattade ganska snabbt att pengar inte är allt, men de gör just konceptet frihet betydligt enklare. Pengar löser nämligen en hel del problem. Jag hade turen att komma i kontakt med börsen redan som 16-åring via flickvännens pappa som rekommenderade en stabil och bred portfölj av bra och lönsamma bolag som tuffade på år efter år. Jag började det där, men tyckte efter ett tag att det var oerhört tråkigt. Som 16- till 19-åring var jag nämligen bäst på aktier. Jag fyrdubblade pengarna på bara 3 år och kände jag var kung. Varför skulle man investera i bolag som SKF, H&M, Bure, Lundbergsföretagen, Investor etc när det fanns bolag som Icon Medialab, Framfab och liknande? Den nya ekonomin var här och resultaten visade på att jag visste bättre.

Problemet är att vi alla vet hur det gick sedan. Efter dessa tre magiska år, 1997 – 2000 - där vi till och med investerade klasskassan i Ericsson och fyrdubblade pengarna,  förlorade jag i princip allt.

“2005 – 2008 var jag kung igen. Bara för att förlora allting.”

- Jag lämnade börsen med svansen mellan benen. Levde som student 2000 – 2005 och när jag började tjäna pengar igen återupprepade sig historien. 2005 – 2008 var jag kung igen. Bara för att förlora allting igen.

Då tröttnade jag ordentligt och började fundera på att det måste finnas ett bättre sätt att investera sina pengar. Eftersom min fru doktorerade och läste mängder av vetenskapliga artiklar insåg jag att det måste ju finnas forskning på vad som ter sig fungera i området sparande.

- Under ett par år läste jag allt som jag kom över. Alla böcker, alla tidningar och väldigt många vetenskapliga artiklar. Det var då jag insåg. De flesta som håller på med börsen har inte en susning. De gör precis som jag gjorde, försöker, anstränger sig och tjänar pengar från tid till annan. Men i längden så slår de inte index. Jag insåg att ju fortare jag inser att jag är medelmåttig, desto mer pengar kommer jag att tjäna.

Efter 20 år kom jag tillbaka till samma ställe som jag började på. Investera brett och långsiktigt i stabila bolag som är tråkiga med lönsamma och tuffar på. Jag insåg att det handlar verkligen om en långsiktighet och om flit och systematik. 20 år senare är jag idag tillbaka där jag började med att investera brett i stora lönsamma och tråkiga bolag genom indexfonder med låga avgifter. Jag har gått varvet runt och är aktivt inaktiv.

Kan du berätta lite mer om RikaTillsammans - Sveriges största blogg inom privatekonomi?

- Eftersom jag gillar att hjälpa andra människor, ville jag sprida det här som jag själv hade lärt mig. Då började jag skriva på bloggen RikaTillsammans. Från början experimenterade jag mycket men till slut blev det en ekonomiblogg som skiljer sig rätt mycket från andra eftersom jag påstår att den som är lat, passiv och oengagerad är den som har oddsen på sin sida och sannolikt kommer tjäna mest pengar över tid. Det handlar just om konceptet att vara aktivt inaktiv där man gör jobbet ypperligt en gång och sedan tjänar pengarna på lång sikt till en begränsad risk.

Statistiskt sett är det nämligen väldigt få investerare - oavsett om vi pratar småsparare eller professionella fondförvaltare - som slår börsen. Det är t.ex. 42 gånger svårare att välja en ut vinnarfond eller vinnaraktie bland 10 fonder 7 år i rad än det är att vinna på lotto. Det är helt sjukt. Jag tror därför att det viktigaste när man investerar att man gör det på lång sikt med oddsen på sin sida. Det gör man enklast genom en väl diversifierad portfölj med låga avgifter på 5 till 10 års sikt som man månadssparar i och ombalanserar regelbundet. Få har kunnat övertyga mig om att sannolikheten för en genomsnittlig sparare är större på något annat sätt. Särskilt om man tar hänsyn till att den portföljen max kräver 4 timmars omtanke per år, inte kräver någon kompetens, engagemang eller intresse.

“Syftet med bloggen är att vara ett ställe på nätet där det är okej att prata pengar och sparande – oavsett om man är nybörjare eller expert.”

- Sedan dess har bloggen växt och växt har idag flera tusen läsare och över 22 000 nyhetsbrevsprenumeranter. Syftet med bloggen är att vara ett ställe på nätet där det är okej att prata pengar och sparande – oavsett om man är nybörjare eller expert. Det roliga är också att i “frågor och svar”-delen hjälps nu många läsare med att svara på varandras frågor om allt från avancerad portföljallokering, få feedback på ens fondsparande till att komma igång med sitt sparande.

Det har även lett till att jag 2017 släppte boken ”Gör ditt barn rikt - från veckopeng till förmögenhet” tillsammans med Charlie Söderberg som är till för föräldrar som vill ge sina barn en god start i livet. Den handlar lika mycket om själva sparandet som att ge barnen en god ekonomisk kompetens och självförtroende.

Om vi går över till ditt intresse för börs och investeringar. Kan du berätta lite mer om din huvudsakliga investeringsstrategi på börsen?

“Jag tror nämligen inte att man kan förutsäga framtiden, varken på makro- eller mikronivå och därför investerar jag på ett sådant sätt att jag aldrig behöver svara på de frågorna.”

- Det huvudsakliga fokuset är långsiktigt passivt sparande i olika portföljer baserat på tidshorisont och risknivå. Ungefär 75 procent av avkastningen i en portfölj ges av tillgångsfördelningen. Mina tre portföljer:

  • Nybörjarportföljen
  • RikaTillsammans-portföljen
  • Globala barnportföljen

- Fokuserar därför just på det här med att sprida pengarna i olika tillgångsslag. Jag tror nämligen inte att man kan förutsäga framtiden, varken på makro- eller mikronivå och därför investerar jag på ett sådant sätt att jag aldrig behöver svara på de frågorna. Min upplevelse är att många av mina läsare tycker att det här är oerhört skönt.

Tittar man på utvecklingen på portföljerna via t.ex. Nordnets tjänst Shareville där alla portföljerna finns publikt så har det gått ganska bra. De är ju inte vinstmaximerande men ligger ändå topp-10 procent hos Nordnet och vissa har till och med slagit Stockholmsindex (men det är mer tur än skicklighet).

- Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker det är roligt med aktier och från tid till annan också investerar i enskilda aktier, deltar i nyemissioner eller göra korta spekulationer. Skillnaden är att jag inte gör det med mer än 10 procent av mina pengar. Majoriteten, över 90 procent, av mina pengar är investerade i dessa passiva, långsiktiga portföljer som ska vara indexnära.

“Jag tycker också det är spännande med etiska och hållbara investeringar som gör gott på mer än ett sätt. Därför är jag väldigt glad för att ”impact investing” ökar i popularitet.”

- Jag tycker också det är spännande med etiska och hållbara investeringar som gör gott på mer än ett sätt. Därför är jag väldigt glad för att ”impact investing” ökar i popularitet. Jag investerar själv sedan 10 år i ett spännande kenyanskt bolag som vill utrota fattigdom genom att ge bönder en möjlighet att försörja sig själva, finansiera mikrolånbanker, bygga och renovera skolor, minska ökenspridning och hjälpa till att effektivisera användningen av vatten.

Det häftigaste av allt är att de ger mig som finansierar verksamheten med mina pengar nästan 15 procents avkastning per år. Även om riskerna är många tycker jag att det är värt att ha i portföljen. Det är något som jag har skrivit mycket om på bloggen. I sommar ska ner och besöka dem igen och även ett Göteborgsbaserat företag som gör en liknande sak fast med solpaneler.

Ser du några intressanta case eller trender på börsen (eller som övrig investeringar) som du tror extra mycket på framgent? Motivera!

“Andra trender jämte impact investing som jag tycker är spännande just nu är den snabba utvecklingen inom AI, 3D-printing och digitalisering.”

- Andra trender jämte impact investing som jag tycker är spännande just nu är den snabba utvecklingen inom AI, 3D-printing och digitalisering. Jag tror de flesta underskattar hur mycket det här kommer att förändra livet för oss. Självkörande bilar var för 10 år sedan en utopi och nu har vi sådana rullande på vägarna.

Ett tredje ekonomirelaterat område som är spännande att följa just nu är blockchain-konceptet med decentraliserad bokhållning. Det kommer också påverka vårt liv i stor utsträckning och det är spännande att se hur de tidiga VC-bolagen positionerar sig i dessa små bolag. Än så länge är det tyvärr svårt för oss småsparare att hoppa på dessa trenderna. Spekulera i krypto-valutor tror jag inte på, men jag tror att det kommer ha en enorm inverkan på vårt liv. Men, det är verkligen en spännande tid vi lever i på många sätt.  

Vilken/vilka Twitter- eller bloggprofiler skulle du vilja se en intervju med i ett kommande inslag?

- En person som jag tycker är kul att följa på Twitter är Miljonärsyrran och Stefan Thelenius som är väldigt sympatiska och delar med sig av sin resa.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER