Bildkälla: Stockfoto

Botten är nära i Byggmax - Placera rekommenderar köp

Placera bedömer att bygghandlarkedjan Byggmax är nära botten efter att ha redovisat ett åttonde kvartal i rad med fallande försäljning och en rörelseförlust på nästan -150 miljoner kronor.

Uppfattningen om en föreliggande botten baseras bland annat på att tillväxten nu var bara -9,1 procent, vilket är den första ensiffriga nedgången sedan inbromsningen startade under andra kvartalet 2022.

Därutöver noteras att de underliggande kostnaderna backade trots inflation och att bolaget vuxit med fem butiker. Det visar att lågkostnadskostymen är på, enligt Placera.

Vidare påpekas det att kunderna är på väg att vakna tack vare skatteåterbäringar som trillar in och en första räntesänkning i närtid.

Placera understryker samtidigt att man inte bör räkna med något ryck i år, utan det väntas ske under 2025.

“Måhända en lite försiktig prognos men glöm 2024 redan nu, det är 2025 som magin ska hända. Precis som nedgångar ofta underskattas så kan återhämtningen bli starkare än väntat. Säg att det blir en 10-procentig försäljningstillväxt 2025 och en marginal mitt i målintervallet 7-8 procent och vi har en vinst per aktie på 5 kronor och ett p/e-tal under 7”, skriver Placera.

Medan Placera ser en botten nära till hands, väljer Dagens industri att vara mer återhållsamma i sin rapportkommentar. Tidningen varnar de investerare som hoppas på en stark högsäsong.

"Den som sätter sitt hopp till en bra högsäsong riskerar att bli besviken. Det mesta pekar mot att marknaden kommer att vara fortsatt tuff under kommande kvartal och risken är att det dröjer till nästa högsäsong innan försäljningen tar fart uppåt igen. Den försiktiga väntar därför med att trycka på köpknappen", skriver Di som istället ser bättre köplägen längre fram skulle återhämtningen dröja.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER