Bildkälla: Stockfoto

Bublar Groups förvärv av Vobling ökar produktionskapaciteten och fotfästet inom B2B – vd

Bublar Groups förvärv av Vobling ökar produktionskapaciteten och fotfästet inom B2B – vd

Genom förvärvet av det svenska AR/VR-bolaget Vobling kommer Bublar Group ta en större position inom B2B-segmentet samt öka kapaciteten inför kommande produktioner. Det säger vd Magnus Granqvist till Finwire.

Vobling, som köps för strax under 50 miljoner kronor, erbjuder utveckling inom 3D, visualisering och spelmotorer åt svenska och internationella företag och till kunderna hör bland andra Saab, Tobii, Merck och SJ.

Förvärvet motiveras delvis med behovet att öka produktionskapaciteten inför Bublars kommande produktioner, däribland det AR-baserade Hello Kitty-spelet som lanseras under 2019. Genom Vobling ska Bublar även kunna ta en större position i B2B-segmentet som enligt Magnus Granqvist är "väldigt expansivt".

- Efterfrågan ökar inom AR och VR. Vi får förfrågningar från bolag som vi inte kan hantera helt enkelt, säger han.

I förvärvet ingår även Voblings dotterbolag i Filippinerna, som förutom produktion även har börjat med direktförsäljning till asiatiska kunder. Flera av de anställda har erfarenhet från spelbranschen och det är framförallt i det filippinska kontoret som Bublar enligt vd:n vill växa antalet anställda framöver.

På en fråga om Bublar inte bara hade kunnat anställa fler personer istället för att köpa ett bolag med personal säger Magnus Granqvist att det är svårt och att det "tar tid att få in duktigt folk."

- Ett alternativ hade ju varit för oss att bredda vår B2B-verksamhet organiskt, men det tar längre tid. Här har vi en väldigt kompetent organisation. Vi får en flygande start på det här sättet, resonerar han.

Vobling, som består av 25 personer, räknar med en omsättning på cirka 24 miljoner kronor och nettovinst om cirka 7 miljoner under det brutna räkenskapsåret 2018/2019. Bublar-chefen hävdar att en nettovinstmarginal på cirka 30 procent är representativt för Vobling.

- De har legat på de marginalerna bakåt i tiden också, och prognosen för kommande räkenskapsår är i stort sett samma vinstmarginal. Sen kommer det alltid till en punkt när du blir större då man kanske inte ser samma vinstmarginal framåt, men de närmaste åren så ser vi faktiskt, med den efterfrågan och den tillväxt vi har, att vi bör kunna hålla det.

Vobling kan enligt Magnus Granqvist återanvända en hel del kod i olika projekt och därmed få skalbarhet.

- Mycket av produkterna som de gör, en hel del är egenutvecklade produkter som går att återanvända, så vi ser att vi kan ha en skalbar affär även i B2B. Det är inte så att deras affärsmodell enbart är att sälja på timme. Utan det är lösningar med skalbarhet i sig.

Vidare släppte Bublar i september den öppna betaversionen av boxningsspelet Glowing Gloves på Apple App Store. Magnus Granqvist säger att bolaget nu håller på att testa tekniken och utveckla mer innehåll och att man därför inte har börjat med marknadsföringen ännu.

- Det verkar i alla fall som att vi har fått bra reviews från användarna, vad vi kan se. Men vi har inte kommenterat några siffror utåt ännu, det kommer att vi ta framåt, svarar han på en fråga om hur responsen har varit.

Bublar har även ett projekt där en stor internationell koncern utforskar möjligheterna med Augmented Reality i de mer än 500 miljoner kundmöten per år som koncernen hanterar.

- Vi väntar lite grann på deras agenda, när de kan kommunicera. De håller fortfarande på att pilottesta. Vi kommer återkomma senare under hösten med vem kunden är, och eventuellt nästa steg, säger Magnus Granqvist.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER