Bildkälla: Stockfoto

Budbee och Instabox går samman - blir Instabee (uppdatering)

(Uppdateringen gäller de fem sista styckena med kommentarer från Fredrik Hamilton)

Leveransföretagen Budbee och Instabox kommer gå ihop och bilda ett nytt bolag. Tillsammans kommer de skapa koncernen Instabee som får en värdering på 18 miljarder kronor.

Budbees grundare Fredrik Hamilton kommer bli vd i den nya koncernen, och Instabox grundare Alexis Priftis blir arbetande styrelseordförande.

“Jag tror att det här är två bolag som passar bra ihop och vi delar många grundläggande värderingar. En ömsesidig respekt och beundran har växt fram under lång tid och jag är glad att vi nu enas i arbetet mot vårt gemensamma mål: att transformera e- handelsleveranser med ett stort fokus på både användarupplevelsen och hållbarhet. Jag ser mycket fram emot att se vad vi kan åstadkomma tillsammans,”, säger Alexis Priftis i ett pressmeddelande.

Förutom grundarna själva finns flera storaktörer med på ägarlistan, som AMF, Kinnevik, EQT Ventures, Creades, Verdane, H&M, Stena Sessan, CNI Nordic och Tham Invest.

"Vi är glada över att stödja samgåendet av Instabox och Budbee. Vi har redan från början imponerats av Fredrik Hamilton och Budbees starka och konsekventa genomförande av sin tillväxtstrategi. I och med samgåendet förväntar vi oss att Instabee kommer att fortsätta att utveckla sitt kunderbjudande och dra nytta de två företagens kombinerade expertis och kunnande. Vi ser fram emot att vara en ledande aktieägare i Instabee på dess fortsatta tillväxtresa", säger Georgi Ganev, vd för Kinnevik, som tidigare äger i Budbee.

Tidigare har Budbee uttryckt ett intresse om en eventuell börsnotering. Till Finwire säger Fredrik Hamilton att man i nuläget inte har några konkreta planer på en notering.

“Vi är nu helt fokuserade på att få den här affären godkänd så att vi kan börja arbeta med en gemensam strategi för det nya bolaget. Både jag och Alexis är långsiktiga i våra engagemang i Instabee och ser fram emot att bygga kultur och organisation”, säger Fredrik Hamilton.

Sammanslagningen är i process för godkännande av Konkurrensverket, vilket gör att några konkreta strategiska planer ännu inte har satts ihop.

“Vi ser dock att detta kommer att skapa bättre förutsättningar för effektiva och hållbara leveranser och mer kundvänliga lösningar”, säger Hamilton.

En sammanslagning kommer enligt bolagen medföra synergieffekter som kan leda till besparingar i verksamhetens koldioxidavtryck. Enligt Hamilton är det för tidigt för att gå in på detaljer vad det innebär i praktiken, men nämner att det exempelvis kan handla om rutter och terminalinfrastruktur.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER