Bildkälla: Stockfoto

Captor Scilla Global Equity minskade 1,2 procent i maj - fastighet och råvaror bästa sektorerna

Fonden Captor Scilla Global Equity minskade 1,2 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 0,1 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 2,2 procent och är därmed bättre än index som har minskat 6,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Daniel Karlgren och William Sjöberg.

Inledningsvis skriver förvaltarna att det var negativa tongångar på världens börser under maj och volatiliteten ökade. Däremot upplevde marknaden en viss återhämtning i slutet av månaden. Sett per sektorer blev det en blandad utveckling där fastigheter och råvaror steg mest med uppgångar på 3 respektive 1 procent. Sämsta sektorer blev istället teknik och dagligvaror.

Grupperat per land utvecklades samtliga marknader negativt förutom Hongkong mätt i lokal valuta. Storbritannien minskade mest med nedgångar på 6 procent mätt i pund.

Vidare skriver förvaltarna att det var stora rörelser på valutamarknaden under maj men dessa reverserades mot slutet av månaden. Den svenska kronan försvagades mot samtliga valutor förutom den norska kronan. Störst rörelser mot den svenska kronan hade euron som apprecierade med 2 procent och den norska kronan som deprecierade med 1 procent.

Största rörelserna bland enskilda innehav kom från Progressive, Verizon och UCB där de två förstnämnda steg med 11 procent vardera medan den sistnämnda sjönk med 24 procent.

Vid månadsskiftet var fondens aktieexponering 92 procent.

Störst sektorexponering hade fonden mot dagligvaror, bank/finans följt av hälsovård med vikter om 18,2, 15,0 respektive 13,1 procent.

Störst valutaexponering har fonden mot amerikanska dollarn med 37,9 procent, följt av kanadensiska dollarn och euron med exponeringar om 17,5 och 10,9 procent.

De tre största innehaven vid månadsskiftet var Telus, BCE och Hydro One med portföljvikter om 0,9, 0,8 respektive 0,7 procent.

Captor Scilla Global Equity, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-1,2
Index MM, förändring i procent-0,1
Fond i år, förändring i procent-2,2
Index i år, förändring i procent-6,0
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER