"Mätt i amerikanska dollar blev det en tydlig vändning där återstoden av månaden visade på uppgång. Den amerikanska dollarn har fortsatt att tappa i värde och var nere och nosade mot 10 mot svenska kronan under månaden", skriver förvaltarna.
Gällande fondens utveckling hade sektorexponeringen en positiv effekt, där finans utvecklades starkast och stod för ungefär hälften av månadens positiva bidrag. Även industri och kommunikation bidrog positivt, samtidigt som hälsovård utgjorde den svagaste sektorn, följt av fastighetssektorn.
Mätt i lokal valuta är det bara innehav i Storbritannien som bidragit negativt, geografiskt sett. Men för fondens del tyngde även USA till följd av den amerikanska dollarns utveckling. Det starkaste bidraget kom istället från Kanada, trots att den kanadensiska dollarn har utvecklats svagt under månaden.
För den svenska kronans del var utvecklingen i september blandad, där den stärktes mest mot den amerikanska dollarn och kanadensiska dollarn, medan den största försvagningen var mot den australienska dollarn och det brittiska pundet.
Under månaden steg Kone och Empire mest med uppgångar om 10 procent vardera, samtidigt som Astra Zeneca backade mest med en nedgång om 12 procent.
Fonden hade vid månadsskiftet en aktieexponering på 110 procent.
Störst sektorexponering hade fonden mot teknik, bank/finans och dagligvaror med allokeringar om 15,8, 14,9 respektive 13,6 procent.
Fondens största innehav var Apple, Nvidia och Alphabet, med portföljvikter om 2,9, 2,8 respektive 2,5 procent.
Captor Scilla Global Equity, % | september, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | 0,5 |
Fond i år, förändring i procent | 18,9 |