Dock emitterades det ett par hybrider på den norska marknaden, bland annat nämns Nortura och Sparebanken Møre. Även SEB emitterade en AT1:a som blev övertecknad 10 gånger om, något förvaltarna ser som ett tecken på att marknaden börjar tina upp.
Vidare skriver förvaltarna att det var relativt små rörelser på både börs- och kreditmarknad. Dock syntes stora nedgångar i många europeiska hybridobligationer inom fastighetssektorn.
"Det som marknaden främst oroar sig för är förlängningsrisk (extension risk), vilket innebär risken att emittenten inte kan eller vill refinansiera instrument vid första inlösentillfället. Räntan resettas då, och durationen förlängs. Detta innebär samtidigt att hybriderna kan komma att betraktas som 100 procent skuld av ratinginstituten, vilket höjer bolagens skuldsättningsgrad", skriver förvaltarna.
Denna oro späddes även på av att Deutsche Pfandbriefbank drog tillbaka sin refinansiering av T2-obligationer. Förvaltarnas bild är att de flesta europeiska hybrider kommer lösas in vid första tillfället och i ett sådant utfall handlas de nu till en yield som ofta överstiger 10 procent.
Vid månadsskiftet var den förväntade yielden i portföljen 8,3 procent.
Vid månadsskiftet var fondens största tillgångsslag företagshybrider på 54 procent följt av preferens och D-aktier på 17 procent, därefter bankhybrider på 30 procent. Konvertibler uppgick till 1 procent och likvida medel till -2 procent.
Carlsson Norén Yield Opportunity A, % | maj, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -2,57 |
Fond i år, förändring i procent | -6,11 |