Kina har enligt förvaltaren, av oklar anledning, lyckats sämre att vaccinera sin befolkning än resten av världen. Därtill har Kinas egna vaccin visat sig skydda sämre mot Omikron-varianten.
Förvaltaren fortsätter resonemanget med att president Xi Jinping har som huvudmål att bli omvald på partikongressen i november. En hög smittspridning i samhället hade kunna äventyra hans omvalsmöjligheter, politisk överlevnad prioriteras således över ekonomisk tillväxt.
"Marknaden har förväntat sig ekonomiska stödåtgärder. Hittills har det varit många tomma löften men väldigt lite substans. Det är också svårt att få fart på tillväxten utan att vidta åtgärder för att få fart på fastighetsmarknaden. Där förfaller det som om myndigheterna ännu inte är klara med reformeringen av de byggbolag som opererat med för hög skuldsättning och för hög risknivå i sin affärsmodell", skriver Påhlson.
Vidare skriver förvaltaren att den kinesiska regeringen vill stimulera ekonomin genom investeringar i infrastruktur. Den kinesiska centralbanken, Bank of China, har tvekat till att använda penningpolitik för stimulera ekonomin.
Som avslutande kommentar anser förvaltaren att en viktig fråga framöver är huruvida USA kommer förverkliga sina hot om att avnotera kinesiska ADR's som är noterade på Nasdaq. Förvaltaren beskriver det som en katt och råtta lek mellan amerikanska börsmyndighetens krav på ökad transparens och tillgång till ägarlistan hos kinesiska företag och kinesisk lagstiftning som inte tillåter detta.
"Kina har efter utpressning från USA kommit med löften om att tillåta inspektion av böckerna. Återstår att se om det blir verklighet. Tills dess fortsätter börsen att åka berg och dalbana", avslutar förvaltaren.
De främsta bidragsgivarna hittills under året har varit Bank Central Asia, China Construction Bank och Bank Rakyat. Sämsta bidragsgivare har istället varit Mediatek, Sunny Optical och United Microelectronics.
Största enskilda innehav var vid månadsskiftet TSMC, Samsung Electronics och Tencent med portföljvikter om 7,5, 5,7 respektive 4,7 procent.
Störst sektorexponering var mot teknik och finans. Störst geografisk exponering var mot Kina på 19,1 procent, följt av Taiwan och Indien på 16,0 respektive 15,0 procent.
Carnegie Asia, % | april, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -0,14 |
Fond i år, förändring i procent | -6,41 |