Bildkälla: Stockfoto

Carnegie Asia minskade 0,81 procent i maj - tror att företagsvinsterna i Kina ska justeras ned

Fonden Carnegie Asia minskade 0,81 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,17 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Gunnar Påhlson.

Inledningsvis skriver förvaltaren att restriktionerna i Shanghai nu lättats. Befolkningens protester växte i styrka då de upplevde att de var instängda på obestämd tid. Den ekonomiska statistiken för april och maj var förfärande enligt förvaltaren och Kinas ekonomi har inte varit såhär svag sedan nittiotalet.

Bland annat föll detaljhandeln med 11 procent, bilförsäljningen med 31 procent och försäljning av bostäder med 60 procent. Bolåneräntan sänktes i maj i syfte att stimulera fastighetssektorn. Därtill infördes lägre krav på kontantinsats för förstagångsköpare. Stimulanserna förväntas dock inte påverka bilden dramatiskt.

Man ser nu även hur invånare i småstäder nu börjar dra ned på sin konsumtion på grund av farhågor om kommande nedstängningar. Detta är redan känt av marknadsaktörer och den kinesiska börsen är en av de sämsta i regionen.

En sektor i Kina som studsade upp var internetbolagen, detta efter att Peking uttalat ett verbalt stöd till techbolagen. Även resultaten för Netease och Baidu var bra dock påvisade de en låg tillväxt. Bolagen är stora arbetsgivare och förvaltaren understryker att arbetslösheten bland unga i Kina ökar snabbt och nyexaminerade har svårt att hitta jobb.

Förvaltaren kommenterar slutligen de låga P/E-talen i Kina men menar att vinsten per aktie som är en fundamental komponent i multipeln är oviss. Mot bakgrund av den svaga utvecklingen i ekonomin antar förvaltaren att företagsvinsterna måste skruvas ned för innevarande år. Industribolagens vinster sjönk med 8,5 procent i april och med detta i beaktning ser marknaden inte lika billig ut.

De främsta bidragsgivarna hittills under året har varit China Construction Bank, AIA Group och Bank Central Asia. Sämsta bidragsgivare har istället varit Mediatek, Sunny Optical och United Microelectronics.

Största enskilda innehav var vid månadsskiftet TSMC, Samsung Electronics och Tencent med portföljvikter om 7,9, 5,8 respektive 5,4 procent.

Störst sektorexponering var mot teknik och finans. Störst geografisk exponering var mot Kina på 24,5 procent, följt av Taiwan och Indien på 17,3 respektive 14,1 procent.
Carnegie Asia, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-0,81
Fond i år, förändring i procent-7,17
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER