Man ser samtidigt en fortsatt comeback för renodlingar, där man speciellt ser positiva signaler från förvärvsdrivna bolag som haft det tufft senaste tiden.
"Några exempel är SBB, Embracer, Vestum och Storskogen. Vi kommer att vara opportunistiska investerare när vi ser bra riskjusterad avkastning men har ännu ingen position i något av namnen", skriver förvaltarna.
De största positiva bidragsgivarna under månaden var TF Bank, ABB och Electrolux Professional. Största negativa bidragen kom från Dynavox, Autoliv och Phinia.
Innehavet i TF Bank uppges vara ett relativt nytt innehav i fonden. Förvaltarna spår att bolaget har möjlighet samt vilja att göra något strukturellt med konsumentlåneverksamheten.
"Den blir redan en mindre och mindre del av bolaget och man vill enligt kommunikation mot marknaden ta sig bort från stämpeln som ett konsumentlånebolag, då TF växt stabilt och lönsamt medan övriga i sektorn haft det tufft. Trots det värderas TF fortfarande, efter en kraftig uppgång i år, lägre än storbankerna och med endast en mindre premie mot andra nischbanker."
Både Phinia och Autoliv är underleverantörer till fordonssektorn och förvaltarna menar att sektorn tappat en del under senaste månaderna.
"Det finns tydliga cykliska segment i båda aktierna i kombination med en svajig konjunktur, men balansräkningarna är starka och båda värderas till under 10 gånger vinsten rullande."
De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Millicom, Peab och Electrolux Professional med exponeringar om 5,7, 5,3 respektive 5,2 procent.
Carnegie Spin-Off, % | juni, 2024 |
Fond MM, förändring i procent | -2,85 |
Fond i år, förändring i procent | 16,11 |