Försäljningspriset som nu realiserar värdet på deras esportsdivision var enligt deras bedömning markant över både deras och marknadens förväntansbild. Förvaltarna påpekar att försäljningen blir en ytterligare renodling av MTG där bolaget nu både delat ut NENT och nu avyttrat esportsdelen. Förvaltarna spår att MTG kommer återföra en del av likviden till aktieägarna meden en del kommer gå till fortsatt förvärv inom gaming.
Vidare kommenterar förvaltarduon att bolagets senaste förvärv varit av förvånansvärt hög kvalitet varpå den förenklade strukturen borde minska rabatten i sektorn. Förvaltarduon anser även att tidigare spel har en attraktiv position jämfört med andra noterade kollegor. Denna kvalité anser förvaltarna kommit i skymundan för det negativa kassaflödet som esporten bidragit med.
Som en slutgiltig kommentar skriver förvaltarduon att spelmarknaden under 2022 har sett en oerhört hög förvärvsaktivitet där även storbolag har blivit förvärvade. Förvaltarna spår att MTG kan vara ett attraktiv bolag att köpa upp i och med deras stora nettokassa efter avslutat försäljning av esportsdivisionen. Förvaltarna erfar att marknaden inte till fullo prisar in att försäljningen kommer gå igenom.
De starkaste bidragsgivarna hittills i år har varit MTG, Telia och Metso Outotec medan de svagaste bidragsgivarna var Ratos, Nordic Entertainment Group och Essity.
Vid månadsskiftet var fondens fyra största innehav ABB, Essity, Ratos och MTG med portföljvikter om 7,3, 6,8, 6,3 och 6,1 procent.
Störst branschexponering hade fonden mot industri följt av konsumtion och finans.
Störst geografisk exponering var mot Sverige på 71,2 procent följt av Finland på 10,3 procent, därefter Schweiz på 7,3 procent.
Förvaltat kapital uppgick vid månadsskiftet till 1 928 miljoner kronor.
Carnegie Spin-Off, % | januari, 2022 |
Fond MM, förändring i procent | -5,58 |
Fond i år, förändring i procent | -5,58 |