Svensk inflationsdata kom in högre än väntat under mars månad. Press ligger således på Riksbanken att tämja inflationen och simultant balansera ekonomins hälsa.
Fastighetsbolagen var fortsatt aktiva på primärmarknaden för att stärka sin balansräkning och anpassa kapitalstrukturen till det rådande ränteläget.
Fonden skiftade exponering mot AT1:or hos de nordiska storbankerna. Förvaltarna menar att kortändan av kurvan ger en mycket hög avkastning, samtidigt som bankerna är välkapitaliserade och lönsamma.
"Under månaden fortsatte vi att minska aktievikten i portföljen till följd av den stora osäkerheten på aktiemarknaden samt attraktiva investeringsmöjligheter på räntesidan", skriver förvaltarna.
Fonden sålde aktieinnehavet i Industrivärden till förmån för obligationer. Fonden ökade i Alfa Laval, Skanska och Sampo, vilket finansierades via en minskad exponering mot banksektorn.
"Inom obligationsportföljen fortsätter vi att föredra mer defensiva nordiska namn och har därmed deltagit i emissioner från Orkla och Tryg där vi får en löpande ränta på 5,0, respektive 8,0 procent", avslutar förvaltarna.
Vid månadsskiftet hade fonden störst branschexponering mot industri, investmentbolag samt fastigheter med exponeringar om cirka 29, 14 respektive 9 procent.
Fördelningen mellan aktier och räntor var vid månadsskiftet 56,7 respektive 43,3 procent.
De största emittenterna i fonden vid månadsskiftet var Verisure, Industrivärden och Handelsbanken med vikter om 1,6, 1,5 respektive 1,5 procent.
De största aktieinnehaven var Investor, Lifco och Essity med portföljvikter om 8,4, 4,5 respektive 4,5 procent.
Carnegie Strategifond, % | mars, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 0,07 |
Fond i år, förändring i procent | 5,34 |