"Uttalande kring tullar i USA och den potentiella risken för ett handelskrig har skapat en viss osäkerhet, både operationellt hos bolagen och på de finansiella marknaderna. De långsiktiga konsekvenserna är svåra att förutspå, men på kort sikt har detta bidragit till ökad volatilitet på de finansiella marknaderna", skriver förvaltarna.
Dessutom beskrivs kreditmarknaden ha visat sig motståndskraftig och varit stabil, trots nuvarande makroekonomiska miljö. På primärmarknaden var det samtidigt hög aktivitet under månaden.
I januari sänkte också Riksbanken sin ränta med ytterligare 25 punkter till 2,25 procent och räntan ligger nu i sitt målintervall.
Vidare utvecklades nordiska banker starkt under månaden, med en stabilare räntenettoutveckling än väntat. Portföljbolaget Nordea rapporterade ett stabilt kvartalsresultat i linje med förväntningarna under perioden, men även innehavet Swedbank levererade en bra rapport, skriver förvaltarna.
"Swedbank presenterade en särskilt stark rapport, där bland annat besked om en ökad utdelningspolicy från 50 procent till ett spann om 60–70 procent av årets resultat bidrog till en positiv kursutveckling i samband med rapporten."
Samtidigt publicerade Essity en kvartalsrapport som understeg förväntningarna och aviserade att bolagets vd kommer att avgå, vilket fick aktien att falla.
"Fonden bedömer att det var en överreaktion och såg en möjlighet att stärka sin position och ökade därför sitt innehav i bolaget. Vi ser fortfarande Essity som en stark aktör med en ledande position inom sina segment. Efter avyttringen av Vinda har bolaget dessutom en mer attraktiv struktur, präglad av minskad cyklisk exponering och förbättrad lönsamhetsnivå."
Avslutningsvis ökade fondens relativa aktievikt under månaden, både genom köp i enskilda aktier och organisk tillväxt genom stigande aktiekurser.
Fondens aktievikt uppgick vid månadsskiftet till 61,0 procent och ränteportföljen till 39,0 procent.
De största aktieinnehaven i portföljen var Investor, Essity och Volvo med vikter om 7,2, 4,1 respektive 3,8 procent.
Största emittenterna i portföljen var Industrivärden, Assa Abloy och Lundbergföretagen.
Carnegie Strategifond, % | januari, 2025 |
Fond MM, förändring i procent | 4,20 |
Fond ett år, förändring i procent | 15,68 |