Gällande enskilda innehav var Ericsson och Stora Enso de främsta positiva bidragsgivarna under perioden. I den negativa vågskålen återfanns främst BHG och Sinch.
Vidare tar duon upp innehavet Elekta, som var fondens sista företag att rapportera för det andra kvartalet. Rapporten bedöms ha visat på en fortsatt stark tillväxt och förbättrad lönsamhet, mycket tack vare lägre fraktkostnader.
"Marknaden tog initialt fasta på en avtagande tillväxt i orderingången samt försiktiga uttalanden om marknaden i Kina. Vi anser att de orosmoln marknaden har målat upp bör vara inprisade i dagens värdering om cirka 12 gånger rörelseresultatet", skriver förvaltarna.
Under månaden har en del förändringar gjorts i portföljen. Bland annat har fonden ökat i Astra Zeneca och avyttrat Xvivo helt. Samtidigt har Tele2 och Ambea adderats som nya innehav.
"Tele2 är enligt oss ett kvalitetsbolag med låg värdering, stabila kassaflöden och en hög direktavkastning på 8,5 procent. En profil som passar väl in i vår nuvarande marknadssyn", kommenterar duon kring det nya innehavet.
Gällande Ambea spår förvaltarna att företagets kassaflöde kommer stärkas under de kommande kvartalen, precis som deras marginaler. Dock bedöms den politiska risken vara hög vilket enligt duon kommer göra att innehavet viktas med det i åtanke framgent.
Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Ericsson, Astra Zeneca och nytillskottet Tele2 med portföljvikter om 7,41, 6,94 respektive 5,12 procent.
Consensus Sverige Select, % | augusti, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | -4,42 |
Fond i år, förändring i procent | -16,13 |