Bildkälla: Stockfoto

Danske Bank behåller övervikt i amerikanska aktier - möjligt att Fed sänker i mars

Danske Bank behåller sin övervikt i amerikanska aktier. Vidare tror banken att en sänkning i mars från Federal Reserve är möjligt. Det framgår av senaste veckobrevet.

"USAs ekonomi är stark och vi bedömer att Fed kommer att lyckas med att få ner inflationen till målet i mitten av året. Räntesänkningar kommer att vara positivt för såväl ekonomin som börsen, och framför allt väntas det gynna de små och medelstora bolagen som inte hängt med i uppgången", skriver banken.

Enligt Danske har två tredjedelar av alla amerikanska storbolag släppt sina rapporter. Vinsttillväxten i fjärde kvartalet ligger på knappt 3 procent i årstakt.

"Vi tror dock att en mjuklandning kombinerat med räntesänkningar framför allt kommer att gynna den bredare amerikanska aktiemarknaden, och rekommenderar därför att investerare adderar småbolag till portföljen för att på så sätt öka diversifieringen."

Under veckan kommer Danske Bank ha ögonen på den amerikanska inflationssiffran som kommer under tisdagen. Siffran är viktig för centralbanken Federal Reserve då de vill se fler bevis för att inflationen sjunker innan räntan sänks.

"Vi tror fortfarande att en sänkning i mars är fullt möjlig – Fed har gjort klart att man löpande tittar på inkommande data och fattar beslut därefter. Om inflationen skulle fortsätta ner i en tillfredsställande takt kan en sänkning i mars mycket väl bli aktuell igen. Inflationssiffran lär sätta tonen på både aktie- och räntemarknaden den här veckan", skriver Danske.

Danske Bank skriver att de är "minst förtjusta" i tillväxtmarknader. Förutom svag makrostatistik från Kina finns det även politiska risker från USA.

"Den geopolitiska risken väntas också utgöra en fortsatt motvind, inte minst med tanke på höstens presidentval i USA där Donald Trump redan skruvat upp tonläget kring utrikespolitiken."
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER