Rapportsäsongen har dragit igång och än så länge är förvaltarna besvikna över resultaten i Norden, med svagare orderingångar än väntat. Även marginalerna är tydligt på väg ner i och med att företagen inte kommer kunna fortsätta att höja sina priser som man gjorde 2022. På en global nivå är det flera analytiker som skriver ned sina förväntningar än vad som skrivit upp.
"Tittar vi lite närmare på börsuppgången ser vi att mycket av utvecklingen från förra året har vänts upp och ned – det vill säga att fjolårets förlorare är vinnare hittills i år och tvärtom. Större sektorrotationer eller snabba marknadsförändringar kan vara utmanande för Delphis trend- och momentumbaserade metod och det förklarar till största delen den lägre avkastningen under månaden", skriver förvaltarduon.
De sektorer som steg mest under januari var konsumtion, fastigheter och industri, medan de svagaste var energi, hälsa och stabil konsumtion.
Fonden hade en relativt sett svagare utveckling inom konsumtion, industri och råvaror, men utvecklades relativt sett starkare inom energi, kraftproduktion och stabil konsumtion (främst fisk och skaldjur).
På bolagsnivå gynnades fonden främst av oljeservicebolagen TGS och Subsea samt lasthanteringsföretaget Cargotec. I den negativa vågskålen återfinns infrastrukturbolaget Netel, energibolaget Equinor och bioteknikbolaget Genmab.
De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Astra Zeneca sam Genmab med portföljvikter om 9,2, 4,9 respektive 4,5 procent.
Gällande portföljens sektorfördelning var industri, hälsovård och finans de sektorer med störst exponering med vikter om 28,0, 21,5 respektive 21,3 procent.
Delphi Nordic, % | januari, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 3,49 |
Index MM, förändring i procent | 4,66 |