Spirax Sarco, ett engelskt bolag verksamma inom elektrisk uppvärmning, har enligt förvaltarna genom egen forskning och förvärv byggt upp en världsledande position inom området.
“Vi har följt och beundrat bolaget i över tio år och efter en lång period av en i vårt tycke ‘överhettad’ värdering har aktien en tid gått svagt framförallt på grund av oro för industrikonjunkturen men även en svagare utveckling inom WatsonMarlow efter den covidboom som gav ett kraftigt lyft till bolagets försäljning. Spirax produkter, kundfokus, långsiktighet och tillväxtmöjligheter är av yppersta världsklass och vi ser framför oss många år av ägande”, skriver förvaltarna.
Pure Storage, ett amerikanskt bolag, främst verksamma inom datalagring via flashminne - ett datorminne som kan läsas och skrivas elektroniskt och som behåller information även utan ström, där informationen dock raderas blockvis.
“De kan därför användas som massminnen också i billiga apparater, men begränsningen förhindrar användning av dem som arbetsminne. Marknaden för lagring av information och data befinner sig givetvis i en mycket expansiv fas där vi ser bolaget som mycket välplacerat gentemot framförallt större företag.”
Vad gäller fondens utveckling under månaden kom Novo Nordisk och Fairfax Financial med de största bidragen till fondens utveckling. De sämsta bidragsgivarna var Shoals Technology och B3. B3, ett bolag som driver börser i Brasilien, har under den senaste tiden brottats med tillväxtutmaningar och en tuffare regulatorisk miljö.
“I dagsläget har B3 i praktiken ett monopol inom framförallt aktiehandel och settlement, men även om detta förändras (vilket vi räknat med) har det historiskt i andra länder inte inneburit ett problem för god vinstutveckling – tvärtom. Att ta med sig är också att förväntningarna i dagsläget är mycket lågt ställda – värderingen har endast vid några tillfällen varit så låg för denna juvel bland tillväxtmarknadsbolag.”
Fondens största innehav vid månadsskiftet var Fairfax Financial, Fiserv och Hologic med portföljvikter om 5,9, 4,9 respektive 4,5 procent. Största geografiska sektorer var USA, Kanada och Japan med exponering om 41,2, 22,9 respektive 11,8 procent.
Största sektorer var bank och finans, hälsovård och teknologi med exponeringarna 28,6, 22,5 och 21,1 procent.
Didner & Gerge Global, % | augusti, 2023 |
Fond MM, förändring i procent | 1,0 |
Fond i år, förändring i procent | 15,2 |
Index i år, förändring i procent | 20,6 |