Bildkälla: Stockfoto

DNB Grønt Norden minskade 3,58 procent i maj - ökat i defensiva innehav

Fonden DNB Grønt Norden minskade 3,58 procent i maj, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som minskade 1,22 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 14,94 procent och är därmed sämre än index som har minskat 11,79 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Øyvind Fjell.

Inledningsvis skriver förvaltaren att den nordiska marknaden handlades i sidled under maj med en varierande prestation i de olika länderna.

Fondens underprestation gentemot jämförelseindex förklaras av fondens sektorallokering och samt aktieval. Fondens undervikt inom energisektorn var främsta anledningen till fondens underprestation. Även fondens övervikt mot läkemedel och telekom missgynnade fonden medan fonden gynnades av en undervikt mot hälsovårdsutrustning.

Den största delen av fondens underavkastning gentemot index kom från att man inte ägde Swedish Match som steg kraftigt efter bud från Philip Morris International.

De innehav som gick svagast i fonden under maj var Lindab, Fasadgruppen och Nibe som föll i linje med deras respektive sektorer.

Starkaste innehaven i maj blev istället Bonheur, Humble Group och Otovo.

Förvaltaren kommenterar även framtidsutsikterna och framhäver att de i juni ser fortsatt risk för en negativ utveckling både för den globala ekonomin och finansmarknaden. Förvaltaren lyfter att de anser att en strategi av en mix av cykliska och defensiva innehav är mest lämpad under rådande investeringsklimat.

I maj adderade fonden i sina defensiva innehav för att få ned volatiliteten. Bland annat ökade man i Essity, Telia och Sampo. Därtill har fonden även ökat i bankerna Swedbank och Handelsbanken för att öka sin ränteexponering i Sverige.

Ovannämnda ökningar har finansierats genom minskningar i Pandora, Lindab, Stora Enso och SCA.

De största innehaven i fonden vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Nordea Bank och NKT med portföljvikter om 9,63, 7,01 respektive 4,52 procent.

Sektorerna med störst exponering var industri, finans och hälsovård med portföljvikter om 30,07, 18,03 respektive 16,70 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot Sverige, Danmark och Norge med portföljvikter om 37,78, 32,41 respektive 12,66 procent.

DNB Grønt Norden, %maj, 2022
Fond MM, förändring i procent-3,58
Index MM, förändring i procent-1,22
Fond i år, förändring i procent-14,94
Index i år, förändring i procent-11,79
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER