Bildkälla: Stockfoto

Elektas kursfall är överdrivet - SHB upprepar sin köprekommendation

Handelsbanken framhåller att Elekta, som rapporterat q2 i det brutna räkenskapsåret, har vänt en negativ utveckling och anser att kursfallet i aktien är överdrivet.

Handelsbanken upprepar sin köprekommendation och långsiktiga rekommendation outperform.

Aktien har backat 8,4 procent under den senaste veckan och handlas i dag oförändrat på 82 kronor på Stockholmsbörsen.

Handelsbanken imponeras av den 10-procentiga organiska försäljningsökningen och 1 procent organisk minskning av rörelsekostnaderna, även om kapitaliseringen av FoU ökade. Banken ser även positivt på att det fria kassaflödet uppgick till 58 procent av nettoresultatet. Därav att bolaget implicit vänt den negativa utvecklingen.

Det mest negativa i q2-rapporten var den oväntat låga bruttomarginalen om 36 procent, vilket innebar 1,4 procentenheter negativ avvikelse från konsensus, skriver analytikern i en kommentar.

Trots en svag geografisk mix levererade Elekta för fjärde kvartalet i rad ett rörelseresultat som var bättre än väntat (7 procent), heter det.

Sammantaget har Handelsbanken sänkt vinstprognoserna för innevarande och nästkommande år med 2-4 procent efter rapporten. Detta beror främst på valutaeffekter och lägre bruttomarginalantagande, men det stora kursfallet innebär att värderingsmultiplarna kommit ner, tillägger analytikern.

Ett urval av andra analytikers uppdaterade rekommendationer under morgonen på Elekta:

- SEB höjer riktkursen till 95 kronor (86) och upprepar köp
- Barclays sänker riktkursen till 68 (70) och upprepar undervikt
- DNB sänker riktkursen till 90 kronor (92) och upprepar behåll
- Goldman Sachs höjer riktkursen till 80 kronor (78) och upprepar sälj
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER