Bildkälla: Stockfoto

Evolution fortsätter falla efter anklagelser, ABG pekar på att svarta/gråa marknader varit tillväxtdrivare

ABG Sundal Collier anser att live kasinoutvecklaren Evolution inte besvarade några frågor under sin konferens på onsdagen med anledning av anklagelser om att bolaget har närvaro på olagliga marknader och i USA-sanktionerade länder.

Frågorna som ställdes under konferensen ska ha kommit in under de senaste dagarna men verkade enligt ABG vara ställda på ett sätt som överensstämde med det uttalande som Evolution gav under gårdagen. Evolution sade att anklagelserna har en uppenbar avsikt att misskreditera bolaget. Bolaget menar att det felaktigt påståtts att dess spel är tillgängliga direkt från länder under amerikanska sanktioner.

"Detta är inte fallet utan användandet av sofistikerad teknisk manipulation. Anklagelserna i den anonyma och tvivelaktiga rapporten bygger på att aktiv manipulation av våra system har gjorts för att skapa intrycket att spel från sådana länder skulle vara möjligt", skrev bolaget i ett uttalande igår.

Enligt ABG hade man under frågestunden velat få svar på Evolutions ståndpunkt kring en B2B-leverantörs ansvar kring KYC (know-your-customer) och intäktsandelen från olagliga marknader. Analyshuset påpekar att en annan branschkollega till Evolution inom B2B anser att en del av kontraktsavtalet med en operatör inkluderar vilka marknader ens produkt får bli erbjuden på.

”Detta indikerar att Evolution, om de ville så, hade kunnat undvika att erbjuda sina spel till marknader där online vadslagning är olaglig. Våra efterforskningar har dock indikerat att Evolution är en av de B2B-leverantör med minst restriktioner i termer av vilken geografisk region en operatör eller aggregator är tillåten att erbjuda Evolutions spel till”, skriver ABG och tillägger att man hänvisade till detta redan i oktober 2018.

Analyshusets uppfattning är att Evolution vet vilka regioner bolaget betjänar och om man bryter ned bolagets intäktsström, framgår det att icke-licensierade operatörer från svarta och gråa marknader har varit bolagets främsta tillväxtdrivare. Det får ABG att tro att om Evolution hade tvingats rensa upp sin kundbas att det finns risk för en betydande nedsida i förhållande till konsensusestimaten.

Evolution-aktien fortsätter sin kräftgång i spåren av anklagelserna och backar cirka 6 procent på torsdagen efter ABG-analysen. Den senaste veckan har aktien tappat cirka 21 procent.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER