Bildkälla: Stockfoto

Ferronordic såg samma tendenser i utvecklingen i april som i första kvartalet – vd

Ferronordic såg samma tendenser i utvecklingen i april som i första kvartalet – vd

Ferronordic är ett service- och försäljningsföretag inom områdena anläggningsföretag och lastbilar främst i Ryssland och Kazakstan. Bolaget drog vid årsskiftet igång verksamhet i Tyskland.

Delårsrapporten för det första kvartalet släpptes i onsdags och visade på koncernnivå en ökning av nettoomsättningen med 55 procent till 1,11 miljarder kronor men en minskning av rörelseresultatet med 9 procent till 51 miljoner kronor jämfört med första kvartalet i fjol, mest på grund av konsolideringen av ett negativt resultat från den nya verksamheten i Tyskland.

Ryssland och Kazakstan visade på en ökning av omsättningen med 17 procent och rörelseresultatet steg med 8 procent.

- Vi är nöjda med kvartalet i Ryssland och Kazakstan, absolut. Vi tycker att det var ett starkt kvartal och framförallt under omständigheterna, säger vd Lars Corneliusson i en intervju med Finwire. Kazakstan var snabbare att stänga ned landet till följd av covid-19 medan Ryssland stängde ned senare.

Bolaget startade i januari verksamheten som återförsäljare för Volvo och Renault Trucks i Tyskland. Lanseringen gick bra, men påverkades av covid-19. Lastbilsregisteringarna minskade med 26 procent i Tyskland i första kvartalet och bolaget såg en minskad efterfrågan i eftermarknadsförsäljningen. Tyskland visade en rörelseförlust på 10 miljoner kronor i kvartalet.

- Vi har förväntat oss att det är en uppstartsperiod i Tyskland och vi kommer att ta förluster. Det här låg i linje med vad vi hade förväntat oss. I Tyskland var det inte bara att lastbilsregistreringarna gick ned. Covid-19 kändes av betydligt mer med minskad efterfrågan även i våra verkstäder eftersom det var lägre transportvolymer i Tyskland mot slutet av kvartalet, säger Lars Corneliusson.

- Vi har haft möjlighet att ha alla våra verkstäder öppna. Vi servar lastbilar som är viktiga för samhället i stort, fortsätter han.

När det gäller utvecklingen i andra kvartalet har tendenserna från det första kvartalet fortsatt i april.

- Det vi har sett i första kvartalet, de tendenserna har fortsatt i april. Vi har helt enkelt inte sett någon större påverkan på efterfrågan i Ryssland, men däremot mindre efterfrågan i Tyskland, säger Lars Corneliusson.

Ferronordic har till följd av alla restriktioner och nedstängningarna i Ryssland svårt att i vissa lägen nå ut och kunna serva kunderna.

Ferronordic kommer även att påverkas av att Volvo temporärt stängde ned sina fabriker, vilket potentiellt kan leda till leveransproblem i slutet av andra kvartalet.

Fokus i coronakrisen ligger som hos de flesta andra bolag på likviditet och kassaflöde. Ferronodic hade ett positivt kassaflöde från den löpande verksamheten på 101 miljoner kronor i första kvartalet.

- Vi jobbar hårt med att ta ned våra kostnader och för att skapa positiva kassaflöden, säger Lars Corneliusson.

Ferronodic har tagit på sig en del skulder för satsningen i Tyskland, men bolaget lyckades minska nettoskulden från 593 miljoner kronor vid årsskiftet till 531 miljoner kronor den 31 mars.

Bolaget har tillämpat korttidsperimitteringar i Tyskland och fått statligt stöd för det.

- Vi har till viss del tillämpat korttidspermitteringar i Tyskland. Vi har sett en minskad efterfrågan i våra verkstäder och då har en del av våra mekaniker jobbat deltid. Det har framförallt varit för att skydda hälsa och säkerhet. Vi vill inte att ett skift ska vara överlappande med ett annat skift för att skydda vid eventuell covid-19-smitta, säger Lars Corneliusson.

I Ryssland finns det inte möjlighet till statligt stöd för korttidsperimitteringar, men bolaget har gjort vissa neddragningar i arbetstiden för en del och minskat kostnaderna i allmänhet.

Lars Corneliusson framhåller att bolaget har en robust och stark affärsmodell som har klarat tidigare kriser väl. Ryssland hade en kris 2014 till 2015 då landet drabbades av sanktioner från USA och EU.

- Nyförsäljningsmarknaden var ned 83 procent men vårt ebit-resultat minskade bara med 8 procent, mycket på grund av att eftermarknaden påverkas mindre, sammanfattar Lars Corneliusson den ryska krisen 2014 till 2015.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER