Finansinspektionen uppmanar banker att vara återhållsamma med utdelningar till september 2021
Bildkälla: Stockfoto

Finansinspektionen uppmanar banker att vara återhållsamma med utdelningar till september 2021

Finansinspektionen, FI, förväntar sig i ljuset av den ekonomiska osäkerhet som den pågående coronapandemin medför, att bankerna inklusive kreditinstitut och andra finansiella företag som försäkringsbolag ska vara återhållsamma med aktieutdelning och aktieåterköp fram till den 30 september 2021. Det framgår av ett pressmeddelande.

Summan av utdelning och återköp i bankerna under denna tid ska därför inte överstiga 25 procent av det sammanlagda nettoresultatet för de två räkenskapsåren 2019 och 2020.

– Bankerna behöver vara fortsatt återhållsamma med utdelningar fram till och med september nästa år. En eventuell utdelning under den här perioden ska inte överstiga 25 procent av de två senaste årens vinst. Det upprätthåller bankernas motståndskraft samtidigt som det öppnar för möjligheten för lönsamma banker att göra en begränsad utdelning till aktieägarna. Det är fortsatt viktigt att säkerställa att bankerna kan låna ut pengar för att stötta samhällsekonomin under och efter pandemin, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

FI rekommenderar i dag att banker och andra finansiella företag ska vara återhållsamma i beslut om aktieutdelningar och aktieåterköp även under 2021. Den ekonomiska osäkerheten innebär att finansiella företag behöver ha betydande marginaler för att kunna hantera eventuella framtida problem. I det fall företag ändå bedömer att de kan dela ut pengar eller genomföra återköp anser FI att det ska ske i begränsad utsträckning fram till den 30 september 2021.

Rekommendationen görs mot bakgrund av att den europeiska systemrisknämnden ESRB där Sverige som EU-medlemsstat är representerat har fattat beslut om att uppdatera sin tidigare rekommendation om finansiella företags utdelning av kapital under coronapandemin. Både ESRB och FI har tidigare rekommenderat att ingen utdelning ska ske under 2020. FI:s syn ansluter sig till motsvarande bedömningar som görs av ESRB och EBA.
Börsvärldens nyhetsbrev