Bildkälla: Stockfoto

Fler kinesiska statliga bolag väntas ställa in sina betalningar nästa år, positivt att zombiebolag minskar

Att Kina tillåter några av sina större statliga bolag ställa in sina skuldbetalningar är bra enligt experter. Detta då antalet så kallade ”zombie”-bolag reduceras vilket gynnar både investerare och banker, rapporterar CNBC.

På senare tid har Peking tillåtit att bolag som gruvaktören Yongcheng Coal and Electricity, chiptillverkaren Tsinghua och Huachen Automotive Group ställer in sina betalningar. Särskilt överraskad var marknaden över att Yongcheng ställde in betalningen sett till att bolaget har toppkreditbetyget AAA från ett inhemskt kredithus.

CreditInsights skriver i senaste månadsrapporten att vissa insolvenser och betalningsinställningar är positiva. Detta då de är tecken på en hälsosam och fungerande marknad så länge en större spridning kan undvikas.

Amerikanska kreditvärderingsinstitutet Fitch uppgav i en rapport förra veckan att betalinställningarna från kinesiska statliga bolag väntas öka marginellt under nästa år i samband med en tuffare finansieringsmiljö.

”Svaga statliga bolag i sektorer med överkapacitet eller kommersialiserade sektorer står inför en högre risk för betalinställningar på grund av en lägre sannolikhet för att få statligt stöd”, skrev Fitch.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER