Bildkälla: Stockfoto

Fortnox fortsatte ta kunder från konkurrenter i första kvartalet, huvudfokus är att ta marknadsandelar – vd

Fortnox fortsatte ta kunder från konkurrenter i första kvartalet, huvudfokus är att ta marknadsandelar – vd

Fortnox ökade omsättningen rejält i första kvartalet, samtidigt som även den underliggande rörelsemarginalen steg.

"Summerat så är första kvartalet 2018 ett jättebra kvartal, på alla parametrar", säger bolagets vd Nils Carlsson till Finwire.

Kundstocken ökade med 17 000 nya företag i första kvartalet, vilket kan jämföras med Remium Introduce förväntningar på 14 000 kunder.

Det innebar att Fortnox hade totalt 220 000 kunder per den sista mars - en ökning med strax under 30 procent jämfört med samma period föregående år. I likhet med vid förra rapporten uppger vd:n att man fortsatt tar kunder från konkurrenter.

"Vi tar från konkurrenter, vi kallar det för nya spelare på marknaden. Nya typer av konkurrenter. Det är kunder som har varit där och tagit deras erbjudande men går tillbaka och lämnar den typen av spelare, för man har inte ett lika komplett erbjudande som kanske Fortnox har."

"Det finns spelare på marknaden som kanske har en eller två typer av tjänster, men man har inte en hel digital arbetskedja", utvecklar han.

Vidare växer även marknaden, i hänseende till att allt fler av Sveriges omkring 800 000 småföretag blir digitala.

"Fler företag går digitalt, det ser vi. Det är ganska tydligt. Fler och fler börjar upptäcka tillgängligheten i exempelvis mobilen för olika typer av lösningar, att kunna attestera eller registrera tider", resonerar Nils Carlsson.

Rörelseresultatet steg dryga 20 procent på årsbasis till 18,8 miljoner kronor i första kvartalet, med en rörelsemarginal på 23,0 procent (25,3). Rensat för en royaltyersättning på 4 miljoner kronor i jämförelsesiffran förbättrades dock rörelsemarginalen med cirka 3 procentenheter.

"Vad det beror på är att vi ser att fler företag och fler kunder börjar anamma fler tjänster. Det är inte så att man bara går in och köper bokföring, utan man tar bokföring, fakturering och kanske någonting mer. Vi ser att användandet ökar", förklarar Fortnox-chefen.

Den genomsnittliga intäkten per kund ökade till 125 kronor vid den 31 mars, från 117 kronor samma period föregående år. Samtidigt uppges det måttet vara sekundärt till att öka antalet kunder.

"Vårat mål är inte just nu att se till att genomsnittsintäkten ökar dramatiskt, vårat mål är att se till att fler använder Fortnox, att vi tar marknadsandelar. Det är det absolut viktigaste för oss just nu", säger vd:n.

Nummer två är "att se till att våra kunder upptäcker fler digitala tjänster". I den målsättningen kommer bolagets verksamhet Fortnox Finans, och sedermera Fortnox Försäkring, in.

Dotterbolagen särredovisas inte, men Nils Carlsson uppger att tillväxten för finansverksamheten var "ordentlig" i första kvartalet. Fortnox Finans har nu gått plus fem kvartal i rad, efter att i uppstartsfasen ha tyngt moderbolagets resultat.

"Vi ser att de följer den planen som vi har lagt, och det tycker vi är jättekul att se. De får traction i vår kundbas, det är det som är deras syfte, att erbjuda finansiella tjänster till Fortnox kunder", säger vd:n.

Inget datum är satt för när försäkringstjänsten ska lanseras, men vd:n uppger att det första erbjudandet förhoppningsvis kan presenteras "lite senare i år".

Personalstyrkan ökade med nära 23 procent på årsbasis i kvartalet. Bolaget uppgav i rapporten att det finns behov för att rekrytera ytterligare medarbetare under året, men vd:n säger att ökningstakten kommer att bli lägre än 2017, då den låg på 28 procent.

Bolagets finansiella mål om minst 25 procents tillväxt och 20 procents rörelsemarginal överträffades även i första kvartalet efter att ha uppnåtts för helåret 2017.

"När det gäller de finansiella externa målen så är det dom som gäller, just nu i alla fall. Så får vi väl utvärdera om vi vill ändra dom eller inte. Men just nu är det inte något annat än det som gäller", konkluderar Nils Carlsson.

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER