Bildkälla: Stockfoto

Frankrike vill ersätta gasuppvärmning med värmepumpar - satsar på den inhemska industrin

Frankrikes miljöminister Christophe Bechu vill att uppvärmning med fossila bränslen, som eldning med gas och olja, ersätts av värmepumpar i landet. Det sade han i en intervju under tisdagen, rapporterar Reuters.

Frankrike har som mål att minska sina utsläpp av växthusgaser med 55 procent till 2030. För att nå dit vill regeringen hjälpa till att utveckla en nationell värmepumpsindustri och undvika subventioner kring import från bland annat Polen och Kina.

Strategin är en del av den mångåriga miljöplan president Emmanuel Macron tillkännagav under måndagen.

Uppvärmning av bostäder står för 20 procent av Frankrikes energianvändning. Om landet kan ersätta den fossila uppvärmning som nu sker är det rimligt att målet om 55 procents minskning av utsläppen kan nås, menar Bechu.

Samtidigt sade ministern att subventionerna för värmepumpar, som är dyrare än gasvärmare, skulle ökas så att nettokostnaden för att köpa en värmepump för låginkomstfamiljer skulle vara densamma som för en gasvärmare.

Han uteslöt också ett förbud mot uppvärmning med fossila bränslen och sa att regeringen skulle använda incitament snarare än tvång för att främja övergången.
Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER