Bildkälla: Stockfoto

Gästkrönika börspsykologi-Anders Stenkrona del 2

Gästkrönika

Del 2- Vad var det jag sa! 

Vi har haft en osäker och turbulent vår som följts av en orolig sommar och går nu in i en förväntansfull höst. Många av oss sa nog "vad var det jag sa!" när röken från Corona verkade ha lagt sig efter sommaren. Men var det verkligen vad du sa? Var det det enda du sa? Hur säker var du egentligen?

Efterklokhet eller "Hindsight Bias" är en försvarsmekanism där vi undermedvetet förstärker minnet av de tankar eller ord vi sa som visar sig stämma med vad som faktiskt hände.

Att vara efterklok kanske är harmlöst i våra dagliga liv men när vi fattar beslut, till exempel som investerare, så kan inte efterklokhet rädda oss. Våra beslut talar sitt tydliga språk. Resultaten struntar i vad vi tror att vi tänkte eller vad vi minns att vi sa. Det är besluten som påverkar resultaten.

I den förra gästkrönikan, del 1 i detta ämne, utforskade vi två sätt hindsight bias påverkar oss.

  1. Vi förenklar gärna historiska händelseförlopp – det var oundvikligt!

  2. Vi minns gärna att vi var smartare än vi var – jag visste ju det!

Idag undersöker vi hur hindsight bias hjälper oss hantera överraskningar och hur proffsen gör för att hantera överraskningar när de inte kan gömma sig bakom hindsight bias.

Hindsight Bias gällande överraskningar

Framtiden är i stort sett omöjlig att tajma. Vi kanske ser vartåt skutan barkar men NÄR saker väl förändras brukar det komma som en överraskning.

Jag minns när jag var ny i branschen och jobbade som junioranalytiker. En av senioranalytikerna sa till mig: Anders, det har aldrig varit så här svårt att förutspå marknaden.

Wow, tänkte jag. Vilken grej! Jag kommer in i marknaden precis när det är som svårast. Coolt.

Den frasen har jag fått höra många gånger om. Faktum är att det har alltid aldrig varit så här svårt att förutspå marknaden som just nu.

Innan en händelse sker så är vi osäkra på vad som kommer hända. Alla i marknaden gissar och det bildas konsensus vilket leder till dagens marknadspriser. Sen kommer överraskningen. Poof!

Efter överraskningen blir allting plötsligt kristallklart och många säger jag sa ju det eller det var precis det jag tänkte.

Hantering av osäkerhet – så gör proffsen

Så hur gör proffsen för att hantera osäkerhet, när de inte kan gömma sig bakom Hindsight Bias och säga – men det var ju precis det jag tänkte

1.Dokumentation.

De diskuterar alla tänkbara alternativ, utvärderar och når ett gemensamt beslut och dokumenterar varför man gjorde som man gjorde utifrån vad man kände till för stunden.

Man ska inte kunna komma i efterhand och säga varför gjorde vi inte som jag sa om det visar sig att beslutet var fel. Alla var i rummet och deltog i beslutet. Dokumentationen visar vad alla, inklusive den som klagar, sa som spelade roll och formade beslutet.

2. Förbereda handlingsalternativ.

Proffsen vet att man inte kan förutspå eller konsekvent tajma marknaden. Då gäller det att kunna agera snabbt när någonting oväntat händer.

Om vi till exempel inväntar en viktig rapport. Vi vet vilka siffror vi och alla andra förväntar oss. Men eftersom vi inte VET vad som kommer hända behöver vi förbereda handlingsalternativ. Om rapporten överträffar förväntningarna så gör vi si, om de är i linje med förväntningar gör vi så och om de är under förväntningarna gör vi sa.

Vi ser till att kunna agera med en knapptryckning direkt när vi fått se facit.

Proffsen vet att det inte duger att säga vad var det jag sa efter det att de fått se facit. De måste vara beredda att agera.

3. Riskhantering.

Proffsen rättar till positionerna så de har råd att det går fel. Det kallas risk management. De vet att man inte kan komma med lösa uttryck som jag sa ju det eller jag visste det, egentligen om positionerna talar ett annat språk. Hindsight bias kommer inte rädda dem.

De måste vara beredda på osannolika händelser ifall de inte hinner justera positionerna när de blir överraskade.

Jag minns när jag satt med två hedgefondförvaltare sommaren 2016 och diskuterade Brexit. Vad tror du kommer hända, frågade de mig. Jag visste naturligtvis inte och all information i media talade för att det inte skulle bli någon Brexit.

Mm, de höll med att det verkade osannolikt att Brexit skulle ske MEN, om det skulle ske så skulle vissa positioner ta för mycket stryk. De skulle inte ha råd med Brexit givet sina positioner, därför stängde de ner de positionerna. Det var klokt och helt rätt agerande, oavsett vad som hade hänt med Brexit.

Slutsats

Vi drabbas alla av hindsight bias. Det kan yttra sig i att vi förenklar historiska händelseförlopp, att vi tror att vi hade högre kunskapsnivå än vi hade eller att vi tror att vi visste att en överraskning skulle hända.

För att hantera det här ser proffsen till att diskutera och dokumentera sina beslut, de har alternativa handlingsalternativ för att snabbt kunna agera när de fått se facit och de ser till att ha rätt risknivå ifall de blir överraskade.  

Det är intressant med hindsight bias, fast allt det här visste du väl redan... 😉

Hälsningar

/Anders Stenkrona

Börsvärldens nyhetsbrev
ANNONSER