"Kapitalet kommer att användas för expansion inom befintliga affärsben och resterande cirka 30 procent går till gröna investeringar i dotterbolagen”, förklarar vd Markus Strand i en intervju med Finwire.
Garpco noterades först på Alternativa Aktiemarknaden, vilket sedermera blev Pepins. Från början var tanken en notering på NGM Pepmarket, en marknad där handeln samlas ihop veckovis, vilket påminner om Pepins där handeln sker månadsvis. Nu blir det istället daglig handel på NGM SME.
Garpco är ett konglomerat, vilket är ovanligt i börssammanhang nu för tiden. Företagets affärsidé är att förvärva och långsiktigt utveckla mindre och medelstora industri- och handelsföretag. Storleken är viktig. Om företagen blir för stora tappar företaget sin nisch. Det finns ingen horisont för ägandet i de olika portföljbolagen. Strategin är “buy and hold”, i likhet med Spiltans investeringstankar. Kontor återfinns i Jönköping och Linköping. Overheaden är låg.
Under 2023 var omsättningen för koncernen 618,5 miljoner kronor och ebitda-resultatet 45,6 miljoner kronor. Verksamheten står på tre ben i form av polymera material, industriverktyg samt interiör och design. Ganska väsensskilda verksamheter
“Vi har ingen exitstrategi kring våra investeringar. Inom polymera material har vi fått flera propåer att sälja men vi tror att vi kan fortsätta att växa den här verksamheten. Vi tror på vår strategi att köpa och fortsätta utveckla fina bolag. Däremot tror vi inte på konceptet serieförvärv. Vi är väldigt noga med vad vi förvärvar”, säger Markus Strand.
Företaget är aktiva inom strukturaffärer och i veckan meddelade Garpco att dess dotterbolag Swedex, som är specialiserade på skärverktyg, har tecknat en avsiktsförklaring om att förvärva CA-Precision Tools, som är ett handelsbolag fokuserat på slipskivor med säte i Domsjö. Bolaget omsätter 25 miljoner kronor och har två anställda.
“Det är ett bra exempel på bolag som vi förvärvar. Det är en verksamhet som kompletterar vår affär. Det vanligaste är att vi förvärvar bolag med en omsättning på 15-50 miljoner kronor, och där vi ser en potential att växa verksamheten till runt 150 miljoner”, uppger Strand.
Trots att Garpco är lönsamt och soliditeten uppgår till 50,5 procent lämnar konglomeratet ingen utdelning.
“Vi har kapacitet att dela ut pengar till våra aktieägare. Det är en fråga om tajming. Nu genomför vi en ägarspridning och det blir märkligt att ta in kapital samtidigt som vi emitterar aktier. Vi har en stark balansräkning med stora övervärden i exempelvis fastigheter. Det är en trygghet för oss. Det skapar en operativ frihet. Polymera material har också intressenter”, avslutar Markus Strand.